Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Mitä isompi viinilasi, sen enemmän ihminen santsaa viiniä

Cambridgen yliopiston tutkimus paljastaa, että 3,7 desilitran laseissa tarjoiltuna asiakkaat nauttivat ravintolassa enemmän viiniä kuin kolmen desilitran laseissa tarjoiltuna, vaikka lasiin kerralla laskettu viinimäärä pysyisi samana.

Tiede
 
Riitta Supperi
Tuoreen tutkimuksen mukaan viinilasin koko vaikuttaa juomisen määrään.
Tuoreen tutkimuksen mukaan viinilasin koko vaikuttaa juomisen määrään. Kuva: Riitta Supperi

Isompi viinilasi saa ihmiset juomaan enemmän, vaikka lasiin kerralla kaadettu viinimäärä olisi sama kuin pienemmässä lasissa, tuore tutkimus paljastaa.

Cambridgen yliopiston tänään julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että kun ravintola otti käyttöön aiempaa suuremmat viinilasit, myös viinin myynti kasvoi lähes 10 prosentilla, uutisoi tiedeuutissivusto EurekAlert.

Cambridgen tutkijat toteuttivat paikallisen ravintolan avustuksella kokeen selvittääkseen viinilasien koon vaikutuksen viinin myyntiin.

Kyseinen ravintola on jaettu erilliseen ruokasaliin ja baariin, joissa molemmissa myydään ruokaa ja alkoholia. Viini tarjoillaan 125 millilitran ja 175 millilitran annoksina, ja tavallisesti se tarjoillaan kolmen desilitran viinilaseista.

Noin neljän viikon koejakson aikana ravintolan omistajat vaihtoivat lasien kokoa joka neljäs päivä. 3 desilitran lasin rinnalla käytettiin vuoroin isompia 3,7 desilitran laseja ja vuoroin pienempiä 2,5 desilitran laseja.

Tutkijat havaitsivat, että päivittäin myydyn viinin kokonaismäärä oli 9,4 prosenttia suurempi niin päivinä jolloin viini tarjoiltiin isoimmista laseista, kun myyntiä verrattiin niihin päiviin, joina käytettiin 3 desin laseja. Baarin puolella myynti lisääntyi kyseisinä päivinä enemmän, 14,4 prosenttia, ja ravintolan puolella vähemmän, 8,2 prosenttia.

Vaihtelu pienimmistä 2,5 desin laseista 3 desin laseihin ei sen sijaan aiheuttanut havaittavaa muutosta viinin kulutukseen.

”Mitään selkeää syytä ei ole nähtävissä, mutta yksi syy voi olla se, että isompi lasi hämärtää käsitystämme viinimäärästä ja saa meidät juomaan nopeammin ja enemmän. Toisaalta on mielenkiintoista, että pienempien lasien kohdalla tällaista yhteyttä ei havaittu”, tohtori Rachel Pechey Cambridgen yliopistosta sanoo.

Professori Theresa Marteaun mukaan tutkimus vihjaa, että isojen lasien käytön vähentäminen vähentää myös nautittuja viinimääriä.

”Tutkimusta on jatkettava, jotta ilmiö saadaan kiistatta todistettua. Jos näin todella on, meidän on syytä miettiä, miten tulokseen voisi reagoida. Pitäisikö esimerkiksi alkoholin myyntiluvissa olla vaatimus, että viinilasit eivät saa olla jotain tiettyä kokoa suurempia?”, Marteau sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!