Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taas se osoitettiin: Handsfree-puhelutkin häiritsevät autoilijaa

Tiede
 

Kännykkään puhuminen ajaessa ilman handsfree-laitetta kiellettiin lailla jo yli 13 vuotta sitten, jotta puhelimen piteleminen ei hidastaisi auton hallintalaitteiden käyttöä.

Alati kertyvä tutkimusnäyttö kuitenkin osoittaa, etteivät rattipuhelujen riskit rajoitu täysiin käsiin, vaan ne liittyvät myös ruuhkautuneeseen mieleen. Uusin osoitus tästä saatiin brittiläisessä tutkimuksessa.

Koehenkilöt eivät ajaneet tutkimuksessa autoa, vaan heidän huomiokykyään testattiin videopelin avulla.

Pelissä tielle osui erilaisia uhkia, joihin koehenkilön piti reagoida. Tehtävän vaikeuttamiseksi he joutuivat kuuntelemaan väittämiä, joihin heidän piti vastata kertomalla, oliko väite totta vai ei.

Kuuntelutehtävä hidasti kaikkien tutkittavien reaktioita. Eniten se häiritsi, jos vastaaminen edellytti kuvallista ajattelua.

Esimerkiksi väite ”viiden punnan seteli on saman kokoinen kuin kymmenen punnan seteli” vaatii setelien ulkonäön muistelua, toisin kuin väite ”karkausvuodessa on 366 päivää”.

Tutkimusta tehnyt psykologian tohtori Graham Hole Sussexin yliopistosta selittää tutkimustiedotteessa, että kuvallinen ajattelu työllistää aivoja samaan tapaan kuin tien seuraaminen.

Koeasetelma ei ole lainkaan niin keinotekoinen kuin miltä se ensiajattelemalla vaikuttaa.

”Henkilö puhelimen toisessa päässä voi kysyä ’minne jätit sen sinisen kansion’, minkä seurauksena kuski ajatuksissaan etsii sitä huoneesta muistikuviensa perusteella”, Hole havainnollistaa.

Kuskin aivoja voi työllistää sekin, että hän huomaamattaan miettii, millainen ilme keskustelukumppanilla on naamallaan.

Kokeessa tutkittavia seurattiin silmänliikekameralla. Se paljasti, että puhelua matkivat häiriöt kavensivat kuljettajan näkökenttää.

Heidän silmänsä tuijottivat vain näkökentän pientä keskiosaa, minkä takia he eivät huomanneet näkökentän laidalta tulevia uhkia yhtä nopeasti kuin muut. He eivät aina nähneet vaaroja, vaikka katsoivat suoraan niitä kohti.

Häiriöttä ajaneet seurasivat silmillään paljon laajempaa aluetta.

”Keskustelut ovat visuaalisempia kuin mitä saatamme olettaa, mistä johtuen kuljettajat jättävät osan ulkoisesta maailmasta huomiotta keskittyäkseen sisäiseen ’visuaaliseen maailmaansa’ – tieliikenteen kannalta huolestuttavin seurauksin”, Hole sanoo.

Puhelimeen puhuminen ajon aikana on siis riski riippumatta siitä, kuuluuko ääni kaiuttimesta, korvanapista tai puhelimesta itsestään.

Myös matkustajien kanssa juttelu voi häiritä. Autossa käytävät keskustelut poikkeavat puheluista kuitenkin ratkaisevalla tavalla.

Kun keskustelukumppanit ovat kummatkin samassa tilanteessa, matkustaja pystyy mukauttamaan keskustelun kulloiseenkin tilanteeseen. Näin kuski saa esimerkiksi vaativassa risteyksessä keskittyä paremmin.

Autossa käydyt keskustelut ovat Holen mukaan kuskille helpompia siksikin, että niissä keskustelua voi ylläpitää puheen rinnalla erilaisilla ei-kielellisillä keinoilla, kuten eleillä ja ilmeillä.

”Puhelut ovat kuormittavampia, koska nämä vihjeet puuttuvat”, hän selittää.

Tutkimuksen julkaisi Transportation Research -tiedejulkaisu liikennepsykologiaan ja -käyttäytymiseen keskittyvässä numerossaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!