Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat selvittivät: Yhteistyö sujuu parhaiten, kun tiimissä on miehiä ja naisia tai pelkkiä miehiä

Tiede
 
Colorbox
Sekaparit selvisivät kokeesta naispareja paremmin.
Sekaparit selvisivät kokeesta naispareja paremmin. Kuva: Colorbox

Miesten ja naisten aivot toimivat keskenään eri tavalla, kun he tarttuvat yhteistyötä vaativaan tehtävään, selvisi Stanfordin yliopiston tutkimuksessa.

Vanhastaan tiedettiin, että sukupuoli vaikuttaa tapaan, jolla yhteistyötä tehdään. Nyt eroja onnistuttiin osoittamaan aivotoiminnan tasolla.

Kokeessa 222 koehenkilöä jaettiin pareiksi, joille annettiin kaksi nappia ja yhteinen tehtävä: kun tietokoneen näytölle ilmestyy merkki, kummankin tulee painaa omaa nappiaan yhtä aikaa. Tässä piti onnistua puhumatta.

Kukin pari sai parantaa tulostaan 40 yrityksen verran. Tehtävän aikana osapuolten aivotoimintaa seurattiin tarkoitukseen tehdyllä skannerilla.

Parhaiten tehtävästä suoriutuivat mies- ja sekaparit, tutkimuksessa selvisi. Nämä parit onnistuivat synkronoimaan napinpainallukset keskimäärin lähemmäksi toisiaan kuin naiskaksikot.

Tehtävän aikana miesten ja naisten aivotoiminnasta piirtyi keskenään erilaisia kuvioita. Sukupuoli siis vaikutti siihen, miten ihmisen aivot yhteistyöhön tarttuivat.

Samaa sukupuolta olevien parien aivotoiminta jopa yhdenmukaistui kokeen aikana. Kaksikon ajatukset alkoivat ikään kuin kulkea enemmän samaa rataa. Tämä kohensi mies- ja naisparien tuloksia.

Sekaparien aivotoiminta sen sijaan ei kokeessa lähentynyt toisiaan. Tämä ei selvästi ollut ongelma, sillä sekaparit pärjäsivät kokeessa miesparien veroisesti.

Tutkijat eivät osaa sanoa, miksi juuri naisparit pärjäsivät testissä huonoiten.

Ero voi syntyä esimerkiksi tehtävätyypistä. Jos yhteistyötä olisi mitattu toisenlaisella tehtävällä, se olisi voinutkin suosia naispareja tai sekatiimejä, tutkijat pohtivat tiedotteessa.

Tulokset antavat kuitenkin mielenkiintoista tietoa siitä, miten yhteistyötaidot ovat ihmisellä kehittyneet. Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.

Aiemmissakin tutkimuksissa miesparien on havaittu pelaavan naispareja paremmin yhteen. Silti sekaparien projekteissa naiset tuppaavat tekemään parempaa yhteistyötä.

Miesten yhteistyökyvyn on huomattu paranevan ryhmän kasvaessa. Naiset puolestaan työskentelevät paremmin yhteen silloin, kun he ovat toisten naisten tarkkailtavina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!