Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hobitti-ihmisen alkuperä selvisi

Tutkijat ovat kiistelleet siitä, mistä ihmislajista Indonesian kääpiöihmiset polveutuivat.

Tiede
 
Mauricio Anton / Science Photo Library
Floresinihmisen Homo floresiensisin jäänteitä on löydetty ainoastaan Floresin saarelta Indonesiassa.
Floresinihmisen Homo floresiensisin jäänteitä on löydetty ainoastaan Floresin saarelta Indonesiassa. Kuva: Mauricio Anton / Science Photo Library

Indonesian Floresinsaarelta löydetyn muinaisen ihmislajin esi-isään on saatu selvyyttä. Pienikokoinen floresinihminen kehittyi omaksi lajikseen todennäköisimmin pystyihmisestä Homo erectuksesta.

Aiemmin sen esivanhemmiksi oli esitetty myös käteväihmistä (Homo habilis), mikä olisi tehnyt lajista aivan omanlaisensa sensaation. Käteväihmisen jäänteitä ei ole koskaan löydetty Afrikan ulkopuolelta, joten niiden päätyminen Indonesian saarelle olisi muuttanut maapallon asutushistoriaa radikaalisti.

”Hobitiksikin” kutsutun floresinihmisen sijoittamista ihmisen sukupuuhun on vaikeuttanut se, että kaikki fossiilit ovat löytyneet yhdestä ja samasta Liang Buan luolasta.

Esi-isä valkeni nyt uusien fossiililöytöjen myötä. Niitä kuvaillaan kahdessa Nature-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Nyt tutkitut fossiilit löytyivät 70 kilometrin päästä Liang Buan luolasta. Iältään ne ovat monta kertaa vanhempia kuin aiemmat hobittien jäänteet.

Liang Buan fossiilit selvisivät tänä keväänä 50–190 000 vuotta vanhoiksi, uudet fossiilit ovat arviolta 700 000 vuoden takaa, arvioi toinen tutkimuksista.

Näin ne voisivat olla myöhemmin eläneiden floresinihmisten esi-isiä. Niiden kanssa samasta maakerroksesta löytyi myös eläinten jäänteitä ja kivityökaluja, jotka muistuttavat kovasti hobittien luolasta tavattuja.

Tutkimuksen mukaan fossiloituneet hominit elivät kuivassa, savannimaisessa ympäristössä, jossa oli myös kosteikkoja.

Uudet fossiililöydöt koostuvat kuudesta hampaasta ja leukaluun palasta. Ne ovat kuuluneet ainakin kolmelle eri yksilölle. Mukana on kahden eri lapsen maitohampaita, raportoi toinen tutkimus.

Leukaluu on kuulunut miespuoliselle hominille, joka oli jopa viidenneksen pienempi kuin aiemmin löydetyt hobitit.

Floresinihmiset olivat vain runsaan metrin korkuisia. Ihmislajin kutistuminen eristäytyneellä saarella ei sinänsä ole tavatonta. Ilmiö tunnetaan saarisääntönä: saarilla pienet eläimet suurenevat, suuret pienenevät. Hobittien seurana eli kääpiönorsuja ja jättiläisrottia.

Luut ovat muotonsa ja kokonsa puolesta voineet kuulua floresinihmisen esi-isälle, joka puolestaan oli pystyihmisen jälkeläisiä.

Tätä oli epäilty ennenkin, mutta jotkin floresinihmisen piirteet tukivat teoriaa vieläkin muinaisemmasta alkuperästä. Esimerkiksi solisluut olivat lyhyet ja jalkaterät pitkät sekä lituskaiset, mikä toi mieleen jo ennen pystyihmistä eläneet ihmislajit.

Läheisellä Jaavan saarella tiedetään asuneen pystyihmisiä 1,5 miljoonaa vuotta sitten. Sitä ei tiedetä, miten pystyihmiset olisivat siirtyneet Jaavalta Floresinsaarelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!