Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilkki on pohjamutien Nato-panssari

Sen serkku saunamaija on evoluution amfibioalus.

Tiede
 
Juha Metso
Raatoja syövä kilkki on kalastajan kirosana ja jääkautinen jäänne.
Raatoja syövä kilkki on kalastajan kirosana ja jääkautinen jäänne. Kuva: Juha Metso

Naton maihinnousuharjoitukset jylläävät Itämerellä. Samaan aikaan pinnan alla toisenlaiset kylmän ajan reliikit kiusaavat toisiaan.

Pohjaliejussa köröttelee nimittäin kilkki, melkoinen peto, joka muistuttaa kovasti pientä panssarivaunua. Jopa kymmensenttiseksi kasvava äyriäinen nuuhkii tuntosarvillaan suuhunpantavaa, kuten valkokatkoja ja liejusimpukoita. Kilkki ei ole nirppanokka, vaan sille kelpaavat raadot ja omat poikasetkin.

Kilkin läsnäolo Itämeressä jakaa mielipiteitä. Kalastajalle otus on kirosana, sillä se nakertaa mieluusti saaliskalat verkoista. Toisille se on merkki pohjaeläimistön hyvinvoinnista.

Kilkki jäi jääkauden jäänteenä Itämereen hieman kuin norppa Saimaaseen. Kilkin kanssa Baltian herruudesta kamppailee nyt tulokaslaji amerikansukasmato. Niitä on aaltojen alla jo enemmän kuin venäläisiä sukellusveneitä.

Siirat, joihin kilkki kuuluu, ovat suorittaneet yhden onnistuneen maihinnousuharjoituksen. Maasiirat (Oniscidea) punnersivat aikoinaan vedestä maalle ja kipittelevät nyt kaikkien nähtävillä. Suomalaisille tutuin laji lienee parisenttinen tarhasiira eli saunamaija, kilkin serkku.

Saunamaija on eräänlainen evoluution amfibioalus. Se hengittää yhä kiduksilla ja selviää vain kosteissa rakennelmissa, kuten juuri saunassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!