Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käärmetutkimuksia geiger-mittarilla

Tiede
 
Helsingin Sanomat

1966 kesäkuussa. Utahin yli opistossa eläintieteilijänä toimiva tri Harold F. Hirth on herättänyt levottomuutta läntisen Utahin kalkkarokäärmeiden keskuudessa kehittämällä uuden menetelmän, jonka avulla voidaan seurata tähän asti salaperäistä kesävaellusta.

Hirth tutkii kalkkarokäärmeitä atomienergiaa käyttäen. Hän kiinnittää käärmeisiin radioaktiivisia johtoja ja seuraa niiden vaellusta geiger-mittareilla. Hänen varusteisiinsa kuuluu lisäksi infrapunakaukoputkia, erikoisvalmisteisia rokotusneuloja ja 300 kilon painoinen lyijystä ja tiilestä valmistettu suojamuuri.

Kun erilaiset käärmeet ilmestyvät keväällä näkyviin Hirth ottaa ne apulaisineen kiinni ja upottaa sen jälkeen rautapalasen niiden häntiin. Geiger-mittarit pystyvät seuraamaan niiden vaellusta maan päällä 11 metrin päästä ja seitsemän metrin päästä, jos käärmeet kulkevat 40 senttimetrin syvyydessä maanpinnan alapuolella.

Yöaikaan voidaan käyttää infrapunakaukoputkea, joka paikallistaa matelijat aina 30 metrin päästä.

Tiedemiehet toivovat saavansa vastauksen siihen, miten kauaksi käärmeet kulkevat yhden päivän aikana, minne ne menevät, miten kauan ne viipyvät jollakin määrätyllä alueella, mikä saa ne lähtemään pesästä keväällä ja mikä tuo ne takaisin sinne syksyllä. Miten säteily vaikuttaa ”kylmäverisiin” matelijoihin ja missä määrin käärmeet levittävät tauteja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!