Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsäkauriita sanotaan maailman kauneimmiksi sorkkaeläimiksi – bambit varttuvat nyt Suomen metsissä

Tiede
 
U. Pekka Kinnunen
Blickwinkel / Alamy Stock Photo
Metsäkauriin suloinen vasa innoitti Felix Saltenin kirjoittamaan Bambi-kirjan. Siitä tehdyssä Disney-elokuvassa on väärä kauris.
Metsäkauriin suloinen vasa innoitti Felix Saltenin kirjoittamaan Bambi-kirjan. Siitä tehdyssä Disney-elokuvassa on väärä kauris. Kuva: Blickwinkel / Alamy Stock Photo

Metsäkauriin vastasyntynyt vasa on ehkä hellyttävin nisäkäsjälkeläinen koko maailmassa. Se inspiroi itävaltalaisen Felix Saltenin kirjoittamaan lastenkirjan Bambi: Tarinaa metsästä.

Kirjaan perustuvassa Disney-yhtiön piirroselokuvassa esiintyy kuitenkin Bambina valkohäntäkauris, koska metsäkauriita ei elä Amerikassa.

Aitoja ja oikeita pikkubambeja piilottelee juuri nyt suomalaisissa tiheiköissä. Tämän vuoden vasat ovat syntyneet kesäkuun alussa. Niillä on kyljissä pitkittäisissä riveissä vaaleita täpliä.

Metsäkauris on täällä melko uusi tulokas, mutta se asuttaa silti jo melkein koko maata. Sen sanotaan olevan maailman kaunein sorkkaeläin, ja se kyllä kestääkin siinä suhteessa kilpailun.

Vain 30-kiloinen pukki on siroudestaan huolimatta voimakkaan näköinen, terhakka ja jäntevä. Sillä on täydellinen vartalo ja kokoonsa nähden vahvat jalat.

Se kasvattaa taisteluaseiksi komeat sarvet ja pudottaa ne marraskuussa, mutta kehittää jo seuraavaksi kesäksi uudet.

Naaraskin on kokoonsa nähden voimakas, mutta vielä sirompi kuin uros. Sillä ei ole koskaan sarvia. Sarvettomastakin uroksesta sen erottaa kevyemmän pään perusteella.

Talvella ruskeanharmaassa ja kesällä punertavammassa turkissa on huomattavimpana piirteenä valkea laikku peräaukon ympärillä ja reisien takasivuilla. Sitä metsäkauris voi pakaralihaksia kiristämällä suurentaa taikka pienentää, kun karvapeite nousee pystyyn.

Eläimen kätkeytyessä tiheikköön kiintyy huomio ensimmäisenä tähän muuntelevaan peräpeiliin.

Metsäkauris on valkohäntäkaurista selvästi pienempi, eikä se näytä peräpeiliä juostessaan, kuten valkohäntäkauris.

Tämän kesän vasojen vanhemmat ovat paritelleet viime heinäkuun lopulla ja elokuun alussa.

Voimakas pukki on pitänyt tarkasti silmällä useita naaraita, jotka ovat asettuneet sen reviirille. Siitä valtias on karkottanut tunkeilijat pois. Se on saattanut käydä kiivaitakin otteluita, joissa voimakkaat sarvet ovat oiva taisteluväline.

Metsäkauriilla on niin sanottu viivästynyt sikiönkehitys, jota ei tavata muilla hirvieläimillä. Hedelmöittynyt munasolu tarttuu kohtuun aikaisintaan vuoden vaihteessa, ja vasta tällöin alkaa varsinainen raskaus. Näin estyy vasojen syntyminen kylmän sään vallitessa.

Kun munasolu on kiinnittynyt kohtuun, sikiö kehittyy nopeasti. Naaras synnyttää kesän alussa. Vasoja syntyy kerralla yhdestä kolmeen.

Metsäkaurista on metsästetty jo ennen 1700-lukua Ahvenanmaalla. Siitä on todisteena historiankirjoissa Ruotsin kuninkaiden määräyksiä. Sitten kauris katosi, ja metsästys voitiin aloittaa uudelleen Ahvenanmaalla vasta vuonna 1993 ja Manner-Suomessa 1991.

Valkohäntäkauris tuotiin maahan Yhdysvalloista, mutta metsäkauris on vaeltanut tänne itse. Sen takia se on saanut heti myönteisen vastaanoton sekä ehdottomat Suomen kansalaisoikeudet.

Metsäkauriin varsinaista kotiseutua ovat Aasia aina Itä-Aasiaa myöten sekä Keski-Eurooppa, jossa kannan kooksi arvioidaan nykyisin 15 miljoonaa yksilöä.

Sitä pidetään paikoin jopa vahinkoeläimenä.

Nykyinen kantamme on saapunut kahta tietä. Etelä-Ruotsista se laajensi elinaluettaan Pohjanlahden rannikkoa pitkin aina pohjoisrannalle saakka, josta se levittäytyi Tornionjoen yli Suomen puolelle.

Populaatio lisääntyi niin, että osa kauriista lähti heti vaeltamaan koilliseen ja toiset kaakkoon. Ilmaston lämpenemisen ansiosta metsäkaurista esiintyy nykyään lähes kaikkialla Etelä-Lapissa ja Oulun läänissä.

Metsäkauriita on saapunut maahan myös kaakkoista reittiä. Ensimmäisen kerran tiedetään harhailijayksilön eksyneen Manner-Suomen rajojen sisäpuolelle Ruokolahdelle vuonna 1912. Karjalankannas oli myöhemmin pääasiallinen saapumisreitti.

Kaakkoinen populaatio asutti heti tänne saavuttuaan Etelä- ja Lounais-Suomen. Osa kauriista lähti vaeltamaan kohti luodetta.

Nyt metsäkauris on valloittanut lähes koko Suomen. Ahvenanmaan runsaan kannan lisäksi Manner-Suomessa elää yli 40 000 yksilöä.

Eteläinen ja pohjoinen populaatio ovat yhtyneet. Se tietää hyvää Suomen metsäkauriskannalle. Sen perimä on täten saanut erinomaista lisää, eikä ole syytä olla huolissaan sen kapeudesta.

Vähäiset siirtoistutukset vaikuttivat myös metsäkauriskannan runsastumiseen ja leviämiseen Suomessa. Istutuksia tehtiin vielä 1980-luvulla useilla paikkakunnilla: Kemiössä, Hyvinkäällä, Rajamäellä ja Lohjalla.

Metsäkauris voi olla liikkeellä kaikkina vuorokauden aikoina, mutta aktiivisimmillaan se on ilta- ja aamuhämärissä. Usein esiintyy uroksen, muutaman naaraan ja vasan muodostamia pieniä laumoja.

Niiden mieluisimpia elinalueita ovat lehti- ja sekametsät, niityt sekä pellot, mutta ne viihtyvät harvaan rakennetuissa esikaupungeissakin. Erityisen suosittuja ovat seudut, joilla on sekä metsää että viljelyalueita.

Hirvieläinten tavoin metsäkauris on märehtijä. Vuorokauden aikana se saattaa käydä laiduntamassa jopa kymmenkunta kertaa, sillä pienestä koosta huolimatta sen energiantarve on suuri.

Kesällä metsäkauris syö enimmäkseen vihreitä lehti- ja ruohokasveja. Kun marjat kypsyvät, sieniä on saatavilla ja jäkälä maukkaimmillaan, ne kelpaavat ravinnoksi.

Talvisin metsäkauris joutuu turvautumaan varpuihin sekä puiden ja pensaiden viimeisiin vuosikasvaimiin, versoihin ja silmuihin.

Pieni koko estää sitä hyödyntämästä vähänkään korkeammalla olevaa ravintoa. Siitä syystä se on huonommassa asemassa kuin kotoinen hirvi.

Metsäkaurista ruokitaan talvella kaikkialla maassa. Ilves onkin tottunut kyttäämään kauriita ruokintapaikkojen läheisyydessä. Tämän takia samalle seudulle perustetaan useita ruokintapaikkoja.

Muista pedoista kauriita saalistaa ainakin susi, joka on levittäytynyt nykyisin kaikkialle metsäkaurisalueille. Kettu vie varsinkin vasoja.

Willi Rolfes
Metsäkauriilla on viivästynyt alkionkehitys. Vasat ovat syntyneet kesäkuun alussa.
Metsäkauriilla on viivästynyt alkionkehitys. Vasat ovat syntyneet kesäkuun alussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!