Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raportti: Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos ensi kertaa syynä nisäkäslajin sukupuuttoon Australiassa

Australialaistutkijoiden mukaan pikkujyrsijän kohtaloksi koitui ihmisen aiheuttama merenpinnan nousu.

Tiede
 

Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on todennäköinen syy pienen, englanninkieliseltä nimeltään Bramble Cay melomys -jyrsijän, katoamiseen Australian Isolta valliriutalta, selviää australialaistutkimuksesta.

Melomys rubicola -jyrsijä oli tiettävästi ainoa Ison valliriutan kotoperäinen nisäkäslaji. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun nisäkäslajin sukupuuton suurimpana syynä pidetään ihmisen toiminnan aiheuttamaa ilmastonmuutosta.

Tutkimusraportti julkaistiin Australian Queenslandin osavaltion verkkosivuilla, ja siitä uutisoi brittilehti The Guardian.

Pikkujyrsijälaji on tiettävästi esiintynyt vain pienellä saarella Torresinsalmen itäosassa. Saari on kooltaan 340 metriä pitkä ja 150 metriä leveä, ja se on korkeimmillaan kolme metriä merenpinnan yläpuolella. Torresinsalmi sijaitsee Australian ja Papua-Uudessa-Guinean välissä.

Queenslandin yliopiston Natalie Wallerin ja Luke Leungin kirjoittama raportti nimeää sukupuuton pääsyyksi merenpinnan nousun. Nousun vuoksi yhä suurempi osa saaresta on joutunut useita kertoja veden alle, mikä on sekä tappanut eläimiä että tuhonnut niiden elinympäristöä.

Raportti suosittelee jyrsijälajin julistamista uhanalaisesta sukupuuttoon kuolleeksi Australiassa ja toteaa, että vuonna 2014 tehtyjen selvitysten mukaan lajin voidaan todeta kadonneen saarelta. Raportti kertoo, että saarella vuosittain vierailevalta ammattikalastajalta saatujen tietojen mukaan jyrsijä on viimeksi havaittu saarella vuonna 2009.

On kuitenkin mahdollista, että Bramble Cay melomys tai sen lähisukulainen voi vielä elää Papua-Uudessa-Guineassa, josta lajin on arveltu alun perin kulkeutuneen kotisaarelleen. Tästä syystä raportissa ei julisteta jyrsijän kadonneen koko maailmasta. Yksi raportin suosituksista onkin suorittaa tutkimuksia Papua-Uudessa-Guineassa Fly-joen alueella mahdollisten populaatioiden löytämiseksi.

Viime kesänä Kansainvälisesti tunnetuinta uhanalaisuusluokitusta ylläpitävä Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (IUCN) arvioi sukupuuton uhkaavan lähes 23 000:tta eläin- ja kasvilajia. Lisäksi kolmen huippuyliopiston julkaisema tutkimus totesi viime vuonna maapallolla olevan edessään kuudes suuri joukkosukupuutto, jonka pääsyyllinen on ihminen.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!