Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aerosolit kasvattavat ukkospilviä – kostautuu rankkasateina

Hiukkasten runsaus ilmakehässä pidentää pilvien elinikää.

Tiede
 
Brian Khoury
Aerosolien ansiosta ukkospilvet kasvavat suuremmiksi, mikä lisää myös sadetta.
Aerosolien ansiosta ukkospilvet kasvavat suuremmiksi, mikä lisää myös sadetta. Kuva: Brian Khoury

Ihmisen hiukkaspäästöt voivat johtaa aiempaa rankempiin sateisiin ja äkkitulviin, esittää Pnasin julkaisema tutkimus.

Tutkimuksessa tarkkailtiin aerosolien merkitystä ukkospilvien elämälle. Aerosolit ovat ilmassa leijuvia kaasujen ja niihin kiinnittyneiden pienten hiukkasten yhdistelmiä.

Pilvet muodostuvat, kun aerosolihiukkasen ympärille kertyy vettä. Tutkimusta tehnyt, hiljattain tohtoriksi valmistunut Sudip Chakraborty vertaa pilvipartikkeleita soluihin, joissa aerosoli on tuma ja vesi solulimaa.

”Mitä enemmän aerosoleja, sitä enemmän soluja. Ja jos on enemmän vettä, syntyy myös enemmän sadetta”, hän sanoo tutkimustiedotteessa.

Tutkimusta varten tarkkailtiin satelliittien avulla 2 430 ukkospilvijärjestelmää. Ne ovat halkaisijaltaan yli sadan kilometrin ukkospilviryhmiä.

Chakraborty kollegoineen huomasi, että aerosolit pidensivät ukkospilvien elinikää. Paikallisista sääoloista riippuen pilvijärjestelmä saattoi kerätä itseensä vettä jopa 3–24 tuntia pidempään aerosolien avulla. Mitä massiivisemmat pilvet, sitä rajumpi myrsky.

Aerosoleja syntyy luonnossa tulivuorenpurkauksissa ja aavikon tomusta, mutta myös ihmisen polttamasta öljystä, puusta ja hiilestä. Ilmakehän aerosoleista ihmisen tuottamia on arviosta riippuen vähintään kymmenesosa, jopa puolet.

Tutkimusryhmän havaintoa voidaan pitää siksi tärkeänä, että se osaltaan osoittaa näiden päästöjen vaikutuksen sateiden syntyyn. Pilvien elinkaarella voi olla merkitystä myös maapallolle saapuvan ja täältä poistuvan säteilyn tasapainolle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!