Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin–Pietarin-junassa matkustajat antavat toisilleen kielellistä ensiapua

Svetlana Probirskaja tutkii, miten kielten ja kulttuurien kohtaaminen sujuu matkalla Helsingistä Pietariin.

Johanna Junttila HS
Fakta

Yhteistyöstä riippuu, sujuuko matka

 Kääntämisen tutkija Svetlana Probirskaja tarkastelee jatkosotaa ja Allegro-junaa monikielisen ja -kulttuurisen vuorovaikutuksen tiloina.

 Suomalais-venäläinen juna on osoittautunut yhteisölliseksi tilaksi, jossa matkan sujuminen riippuu matkustajien ja eri työntekijäryhmien yhteistyöstä.

 Tutkimuksen rahoittaa Koneen Säätiö.

”Anteeksi, tämä taitaa olla minun paikkani”, soperran hämmentyneenä englanniksi. Olen noussut Helsingin rautatieasemalla Pietariin lähtevään Allegro-junaan enkä oikein tiedä, mitä kieltä tulisi puhua.

Ystävällisen näköinen nainen vastaa suomeksi. Hän paljastuu Helsingin yliopiston tutkijaksi Svetlana Probirskajaksi. Hän on työmatkalla sanan kirjaimellisessa merkityksessä: keräämässä aineistoa tutkimukseensa, joka käsittelee Allegro-junaa monikansallisena kääntämisen tilana.

Tutkimusmatka on jo neljäs. Probirskajaa kiinnostaa, miten vuorovaikutus sujuu kansainvälisessä junassa, jossa matkaan kuuluvat myös raja- ja tullitarkastukset.

Juna nytkähtää liikkeelle, ja kovaääninen toivottaa matkustajat tervetulleiksi suomeksi, venäjäksi ja englanniksi. Kuulutusten lisäksi kaikki kolme kieltä ovat käytössä junan kylteissä ja opasteissa, jopa istuintaskussa odottavassa matkalehdessä.

Akseli Valmunen / HS
Allegron opasteet on käännetty suomeksi ja venäjäksi englannin kielestä.
Allegron opasteet on käännetty suomeksi ja venäjäksi englannin kielestä.

Käännöstekstien painattaminen on kuitenkin eri asia kuin paikan päällä tapahtuva vuorovaikutus.

Probirskaja nappaa matkatavaroistaan haastattelulomakkeita ja pussillisen Geisha-konvehteja ja lähtee suorittamaan työtään. Hänen tutkimusmetodinsa ovat osallistuva havainnointi ja junassa matkaavien haastattelu.

Kolmosvaunussa haastateltavaksi valikoituu Mykola Ivanchenko. Hän on muuttanut Suomeen Ukrainasta ja taitaa kaikkia junan virallisia kieliä. Toistemme äidinkieliä ujostellen valitsemme englannin.

”Yleensä ihmiset keskustelevat junassa perheen kesken, mutta välillä tulee annettua toisille tulkkausapua ja vaikka matkavinkkejä perille”, Ivanchenko kertoo ja saa suklaan kiitokseksi.

Hänen junatuttavuutensa ovat johtaneet harvoin yhteydenpitoon. Se on Probirskajan mukaan leimallista junassa tapahtuvalle vuorovaikutukselle.

”Ihmiset voivat puhua kaikenlaista, koska toista ihmistä ei välttämättä enää näe. Juna on hyvin symbolinen tila, sitä on hyödynnetty usein kaunokirjallisuudessa ja elokuvissa.”

Akseli Valmunen / HS
Svetlana Probirskaja kutsuu tutkimusmetodiaan junakävelyksi. Hän kävelee koko matkan vaunusta toiseen havainnoimassa vuorovaikutustilanteita ja haastattelemassa matkustajia ja henkilökuntaa.
Svetlana Probirskaja kutsuu tutkimusmetodiaan junakävelyksi. Hän kävelee koko matkan vaunusta toiseen havainnoimassa vuorovaikutustilanteita ja haastattelemassa matkustajia ja henkilökuntaa.

Idea tutkimukseen syntyi matkoilla Helsingistä entiseen kotikaupunkiin Pietariin. Probirskaja työskenteli neljä vuotta sitten Itä-Suomen yliopiston vetämässä hankkeessa, jossa tutkittiin sodankäynnin käännöskulttuureita Suomessa, Neuvostoliitossa ja Saksassa.

Samoihin aikoihin toinen maailmansota monikielisenä ilmiönä alkoi kiinnostaa tutkijoita muuallakin maailmassa.

”Sota näytetään yleensä kansakuntien välisenä, mutta toinen maailmansota oli ideologioiden sota. Vastapuolilla taisteli samaa etnisyyttä olevia ihmisiä”, Probirskaja kertoo.

Hän itse tutki armeijan tulkkeja. Arkistomateriaaleista ja aikalaisten muistelmista selvisi, että tulkkeina toimivat usein maahanmuuttajat – tai loikkarit, näkökulmasta riippuen.

Neuvostoliiton armeijassa tulkkasivat suomalaiset kommunistit, Suomen puolella Venäjältä paenneet valkoemigrantit. He päätyivät näihin tehtäviin, koska kääntäjiä ja tulkkeja ei ehditty kouluttaa tarpeeksi nopeasti sodan tarpeisiin.

Koska monikielisyys puhuttaa paljon myös tämän päivän Euroopassa, Probirskaja keksi tutkia Allegrossa huomaamiaan monikielisiä kohtaamisia.

Kolme virallista kieltä junassa kuulostaa paljolta, mutta usein se ei riitä. Kesäaikaan samassa vuorossa voi matkustaa jopa 40 eri kansallisuutta.

Korealainen Daejun Lee ei puhu englantia lainkaan vaan ohjaa meidät miehensä Incheol Parkin puheille. Perhe on lomaillut ensin Helsingissä, Pietarissa he viipyvät kaksi yötä.

”Okei”, Park vastaa kaikkiin tarkempiin kysymyksiin. Probirskaja kiittää perhettä nameilla.

Akseli Valmunen / HS
Incheol Park perheineen selvisi Suomesta Venäjälle, vaikka ei puhu suomea, venäjää eikä paljon englantiakaan. Aina löytyy joku, joka auttaa.
Incheol Park perheineen selvisi Suomesta Venäjälle, vaikka ei puhu suomea, venäjää eikä paljon englantiakaan. Aina löytyy joku, joka auttaa.

Eteläkorealaisten ja kiinalaisten turistien heikko englannin taito on noussut toistuvasti esille haastatteluissa. Senkin Probirskaja on huomannut, ettei junassa tarvitse selvitä yksin.

Läheltä löytyy lähes aina kosmopoliitteja, jotka taitavat useaa kieltä. Tänään turistiryhmä voisi saada apua kakkosvaunusta. Siellä matkaa äidinkielenään kiinaa puhuva kanadalainen nuorimies. Hetken mietittyään hän esittäytyy englanninkielisellä etunimellään Frank Paniksi.

Probirskaja ei mielellään puhu matkustajien kielitaidosta, vaan kielellisistä resursseista, joilla he saavat asiansa hoidettua.

”Aika moni kertoo käyttävänsä puhelimella käännössovellusta. Kielen tukena on myös koko ympäröivä esinemaailma. Passintarkastuksestakin voi selvitä osoittelemalla, vaikka ei ymmärtäisi toisen puhetta.”

Akseli Valmunen / HS
Rajavartijat saavat tarvitessaan apua myös rajavartiolaitoksen puhelintulkilta, kertoo rajavartija Huomo.
Rajavartijat saavat tarvitessaan apua myös rajavartiolaitoksen puhelintulkilta, kertoo rajavartija Huomo.

Tullivirkailijoiden ja konduktöörien kielelliset keinot riittävät yleensä rutiinien hoitamiseen. Venäläinen konduktööri Alexei Zakharenkov osaa tarjota minulle maahantulokorttia suomeksi, koska hän opetellut kieltä YouTube-kurssilla.

Poikkeustilanteissa apu löytyy usein junan valuutanvaihtajalta tai ravintolavaunusta. Tarjoilijat ovat Probirskajan tutkimuksen perusteella kulkuneuvon kielitaitoisinta väkeä.

Nyt bisnesluokassa tarjoileva virolaissyntyinen Eve Uustalo on malliesimerkki. Hän osaa junan virallisten kielten lisäksi ruotsia ja viroa.

”Olen auttanut eri maalaisia konduktöörejä, kun asiakas on esimerkiksi kysynyt, miten perillä pääsee lentokentälle”, hän kertoo.

Akseli Valmunen / HS
Tarjoilija Eve Uustalon (vas.) taitamat viisi kieltä eivät aina riitä. ”Keskioluellakin on niin monta nimeä, pitkä keitto varmaan erikoisin.” Ravintolasta haetaan tulkkausapua myös rajamuodollisuuksiin.
Tarjoilija Eve Uustalon (vas.) taitamat viisi kieltä eivät aina riitä. ”Keskioluellakin on niin monta nimeä, pitkä keitto varmaan erikoisin.” Ravintolasta haetaan tulkkausapua myös rajamuodollisuuksiin.

Vainikkalan raja-aseman lähestyessä kolmikielinen kuulutus pyytää kaikkia palaamaan omille paikoilleen. Suomalaiset rajavartijat ovat hoitaneet työtään hissukseen Kouvolasta lähtien, nyt on venäläisten kollegoiden vuoro.

Viipurissa kyytiin nousee leegio vihreitä univormuja. Tullivirkailija aloittaa jututtamisen venäjäksi, mutta vaihtaa englantiin kuullessaan takelteluni. Selviää, ettei minulla ole tullattavaa.

”Matkustajat kokevat joskus kiusalliseksi, kun heiltä kysytään kovaan ääneen, paljonko valuuttaa tai mitä lääkkeitä heillä on ”, Probirskaja kertoo.

Hänen mukaansa viranomaisten puhe koetaan usein tylynä ja käskyttävänä, ehkä siksi, ettei heidän vieraan kielen osaamisensa riitä vivahteikkaampaan ilmaisuun. Aksenttikin voi kuulostaa oudolta.

Rajavartijan kohtaamiseen olen jo paremmin valmistautunut.

”Päivää, ole hyvä, kiitos”, kakistan venäjäksi.

Virkailija leimaa passin viisumisivulle junan kuvan ja repäisee maahantulokortin puoliksi.

Probirskaja hypistelee artikkeliluonnosta, jonka hän on kirjoittanut Translation Studies -julkaisuun. Arvioijilta on tullut kehitysehdotuksia, kehujakin.

”He pitivät käyttämästäni termistä kielellinen ensiapu. Se kuvaa tilanteita, joissa junassa olijat auttavat toisiaan kääntämistilanteissa.”

Tässä kielitaidon suhteellisuus tulee hyvin esille.

”Suomalaiset osaavat kieliä hyvin, mutta venäläisten kynnys puuttua sivullisten tilanteeseen on matalampi”, Probirskaja kertoo havainnoistaan.

Pietarin Suomen asema lähestyy, kuulutus kertoo.

Probirskaja on haastatellut matkoillaan jo yli sata ihmistä. Seuraavaksi hän aikoo yhdistää kahden tutkimuksensa aineistoja ja vertailla sodan ja rauhan ajan monikielisiä tilanteita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!