Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pieleen laulaminen kannattaa – ainakin puoliapinoiden kuorossa

Madagaskarin indrit laulavat nuorena tahallaan väärin, jotta saisivat huomiota.

Tiede
 
Harvinaiset indrit laulavat erikoisella tavalla kuorossa
Harvinaiset indrit laulavat erikoisella tavalla kuorossa
Madagaskarilla elävä indri on siitä harvinainen nisäkäs, että se laulaa, vieläpä kuorossa. Laulu lähtee korkealta, ja laulun sävelkorkeus laskee asteittain. Kuva: Giovanna Bonadonna, Torinon yliopisto.

Indrit ovat puoliapinoita, jotka asuvat itäisen Madagaskarin sademetsissä. Laittomat hakkuut ovat ajaneet lajin ahtaalle, mutta ainakin se osaa pitää meteliä itsestään. Indrit nimittäin rääkyvät, tai kauniimmin sanottuna laulavat kuorossa.

Laulaminen on kädellisten keskuudessa harvinaista. Indrien erikoisuus on kuorolaulu, johon koko lauma yhtyy.

Kun indriä laulattaa, se karjuu. Rouhean aloituksen tarkoitus on todennäköisesti herättää muun lauman huomio, päättelee indrien lauluoppia tutkinut kansainvälinen tutkimusryhmä Frontiers in Neuroscience -lehden julkaisemassa tutkimuksessa.

Lauluun yhtyvät yleensä lauman kaikki yli kaksivuotiaat jäsenet. Laumassa elää johtavan parin lisäksi niiden keskenkasvuisia jälkeläisiä ja nuoria, sosiaalisesti huonossa huudossa olevia aikuisia.

Karjahdusten jälkeen laulu alkaa korkeilla sävelillä, joista laulu jatkuu moduloiden eli sävellajia vaihdellen. Laulu rytmittyy lauseiksi, joiden sävelkorkeus laskee laulun edetessä.

Indrit pyrkivät yleensä tahdistamaan laulunsa toistensa lurituksiin.

”Tahdistettu laulu tuottaa kuuluvampia lauluja, ja tämä voi auttaa puolustamaan lauman aluetta kilpailevilta ryhmiltä”, kertoo tiedotteessa tutkimusta tehnyt tohtoriopiskelija Giovanna Bonadonna Torinon yliopistosta.

Harmoninen yhteislaulu ei kuitenkaan ole kaikkien lauman jäsenten mieleen. Nuoret, lauman hierarkiassa alempiarvoiset indrit tuppaavat laulamaan epätahtiin muun lauman kanssa.

Tutkijoiden mukaan kyse ei ole kokemattomuudesta tai laulutaidon puutteesta, vaan tarkoituksenmukaisesta taktiikasta.

”Tahdistettu laulu ei anna laulajan korostaa omaa yksilöllisyyttään, joten käy järkeen, että nuoret, matala-arvoiset indrit laulavat epätahtiin. Tämä antaa niille mahdollisuuden mainostaa taistelukykyjään toisten laumojen jäsenille ja viestiä yksilöllisyyttään mahdollisille parittelukumppaneille”, Bonadonna selittää.

Hän uskoo, että indrejä tutkimalla voidaan saada tietoa suullisen ilmaisun evoluutiosta.

Giovanna Bonadonna
Indrit elävät 2–5 yksilön perheryhmissä. Elinympäristön pirstaloituminen pakottaa nykyään useamman sukupolven elämään samassa suurlaumassa.
Indrit elävät 2–5 yksilön perheryhmissä. Elinympäristön pirstaloituminen pakottaa nykyään useamman sukupolven elämään samassa suurlaumassa.
Giovanna Bonadonna
Indrit ovat sukunsa ainoa laji.
Indrit ovat sukunsa ainoa laji.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!