Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten hämähäkit pysyvät tippumatta verkollaan?

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Kimmo Taskinen
Ristihämähäkki verkollaan.
Ristihämähäkki verkollaan. Kuva: Kimmo Taskinen

Johannes Hustad, 4

Hämähäkeillä on kahdeksan jalkaa. Uloimpana jokaisessa jalassa on sisäänpäin kääntyvä kynsi, jonka pinnalla on pieniä karvoja. Noiden karvojen avulla hämähäkki pystyy tarttumaan tiukasti kutomaansa seittiin.

Ote on niin hyvä, ettei hämähäkeillä ole vaikeuksia roikkua seittilangassa yhdellä tai useammalla jalalla. Osa jaloista voi puuhata samaan aikaan muita tehtäviä kuten kutomista.

Hämähäkit rakentavat seitit lyhyistä säikeistä eli spidroideista. Ohuita ja joustavia säikeitä seuraa useimmiten paksumpia säikeitä, jotka muistuttavat eräänlaisia solmuja.

Säikeet kiertyvät toistensa lomitse samaan tapaan kuin ompelulangassa. Se tekee seitistä niin kestävän, että hämähäkki voi huoletta kuljeskella verkossa.

Monet hämähäkit pystyvät tekemään seitsemää erilaista seittiä, joiden lujuus ja tahmeus vaihtelevat. Hämähäkinverkon säteittäiset langat kestävät hyvin paljon painoa. Ympyrän muotoiset seitit on kudottu saalistusta varten, minkä takia ne ovat säteisiä lankoja venyvämpiä.

Vesa Paajanen

yliopistotutkija

Itä-Suomen yliopisto

Lähetä kysymys sekä kysyjän nimi ja ikä osoitteeseen hs.tiede@hs.fi. Palstaa toimittavat Touko Kauppinen ja Juha Merimaa.

Kimmo Taskinen / HS
Rantahämähäkki verkollaan.
Rantahämähäkki verkollaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!