Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä luku tulee ennen ääretöntä?

Tiede
 
Helsingin Sanomat

Lilja Käsmä, 9 Anila Niemelä, 9

Luvulla “ääretön” ei ole välitöntä edeltäjää. Jokaisella äärellisellä luvulla on äärellinen seuraaja, joka saadaan lisäämällä siihen yksi. Jokaisella äärellisellä luvulla on myös edeltäjä, joka saadaan vähentämällä siitä yksi.

Lukuja on kahdenlaisia: peruslukuja ja järjestyslukuja. Perusluvut (1,2,3, jne.) ilmoittavat joukon koon ja järjestysluvut (ensimmäinen, toinen, kolmas, jne.) liittyvät laskemiseen.

Kysymyksesi viittaa järjestyslukuihin. Tavallisiin äärellisiin järjestyslukuihin voidaan liittää uusi ääretön järjestysluku sopimalla, että se on suurempi kuin kaikki äärelliset järjestysluvut. Uusi järjestysluku ei kuitenkaan ole minkään luvun seuraaja.

Jos sillä nimittäin olisi edeltäjä, niin tämän pitäisi välttämättä olla äärellinen. Kuitenkin edellä jo todettiin, että äärellisen luvun seuraaja on myös äärellinen. Äärettömällä järjestysluvulla ei siis ole edeltäjää.

Asiaa voi myös hahmottaa käyttämällä kokoa ilmaisevia peruslukuja. Kaikki luvut 1,2,3, jne. muodostavat äärettömän joukon. Jos tästä joukosta vähennetään yksi alkio, esimerkiksi luku 1, niin jäljelle jäävässä joukossa 2,3,4, jne. on edelleen äärettömän monta alkiota. Voidaan siis sanoa, että ääretön miinus yksi on ääretön, eikä äärettömällä ole välitöntä edeltäjää.

Mats Gyllenberg

matematiikan professori

Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!