Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entisajan suomalaiset olivat kaupungeissa sairaampia kuin maaseudulla

Arkeologi tutki eteläsuomalaisia luurankoja ja löysi naisilta enemmän hammassairauksia, miehiltä luunmurtumia.

Tiede
 
HS
Juhani Niiranen / HS
Tämä leukaluu löytyi Helsingin Senaatintorin kaukolämpöputkien vaihdon yhteydessä. Paikalla sijaitsi hautausmaa vuosina 1650–1790.
Tämä leukaluu löytyi Helsingin Senaatintorin kaukolämpöputkien vaihdon yhteydessä. Paikalla sijaitsi hautausmaa vuosina 1650–1790. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Suomessa ihmiset olivat ennen modernin lääketieteen tuloa mahdollisesti sairaampia rannikon kaupungeissa kuin sisämaassa, päättelee arkeologi Kati Salo väitöstutkimuksessaan. Hän analysoi 555 Etelä-Suomesta löydettyä luurankoa, jotka ovat peräisin 1000–1800-luvuilta. Vainajia oli yhdeksältä hautapaikalta.

Rannikon varhaisista kaupungeista löytyi nuorempia vainajia kuin sisämaasta. Kaupunkilaisten huonompien terveysolojen lisäksi tämä voi kertoa myös suuremmasta syntyvyydestä tai eroista luurankojen säilyvyydessä.

Naisilla oli enemmän hammassairauksia, mikä voi selittyä useilla raskauksilla ja imetyksellä. Miehillä luunmurtumat olivat yleisempiä. Heille sattuu tänäkin päivänä enemmän tapaturmia kuin naisille. Puutostauteja esiintyi eniten lapsilla, muut vammat ja sairaudet lisääntyivät iän myötä.

Hammassairaudet yleistyivät koko tutkittuna aikana, kuten muuallakin Euroopassa.

Salo väittelee Helsingin yliopistossa keskiviikkona.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!