Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Suomen nisäkkäissä vilisee enemmän ihmiseen tarttuvia tauteja kuin tropiikissa

Tulokset yllättivät yhdysvaltalaistutkijat. Suomalaisasiantuntija arvelee, että täällä tartunnat tutkitaan tarkemmin kuin muualla.

Tiede
 
Kimmo Taskinen
Hyvät metsämyyrävuodet näkyvät Suomessa myyräkuumeen eli Puumala-viruksen yleistymisenä.
Hyvät metsämyyrävuodet näkyvät Suomessa myyräkuumeen eli Puumala-viruksen yleistymisenä. Kuva: Kimmo Taskinen

Suomi näyttää kerrassaan tautipesäkkeeltä, jos katsotaan yhdysvaltalaisten tutkijoiden piirtämää karttaa taudeista, jotka ovat tarttuneet eläimistä ihmisiin eri puolilla maailmaa. Trends in Parasitologyn julkaisema tutkimus antaa äkkiseltään katsottuna Suomesta niin pelottavan kuvan, että tutkijatkin yllättyivät.

Kartan kuvaamia, eläimestä ihmiseen tarttuvia tauteja kutsutaan zoonooseiksi. Tunnettuja zoonooseja ovat esimerkiksi borrelioosi, lintuinfluenssa, mers, lapamato, vesikauhu ja salmonella.

Vaikka monet viime vuosina huomiota saaneet epidemiat on jäljitetty tropiikkiin, zoonooseja kertyi kartassa yllättäen Eurooppaan, Yhdysvaltoihin ja Venäjälle.

Etelä-Amerikan ja Afrikan sademetsissä nisäkkäistä näyttää tarttuneen ihmisiin vähemmän tauteja kuin Siperiassa, mikä oli tiedotteen mukaan yllätys myös tutkijoille.

Kartta kuvaa sitä, miten monta ihmiseen tarttuvaa tautia alueen nisäkkäistä on löydetty. Esimerkiksi sairastuneiden henkilöiden määrää se ei huomioi.

Yksi mahdollinen selitys tulokselle on se, että tutkimuksessa tarkasteltiin vain nisäkkäistä tarttuneita loisia, bakteereja, viruksia ja sieniä. Näin esimerkiksi hyttysten levittämät malaria, zika ja dengue-kuume eivät ole mukana.

Mukaan valittiin 27 nisäkäslahkoa, kuten lepakot, sorkka- ja kavioeläimet. Pelkästään jyrsijöitä oli mukana yli 2 000 lajia.

Mahdollista on sekin, että nyt julkaistua karttaa muokkaavat arktisille alueille tyypilliset saalis-peto-syklit, arvelee Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti.

Tunnettu esimerkki tästä ovat Lapin sopulit. Ankarissa olosuhteissa biodiversiteetti on vähäisempi ja nisäkkäiden suuret kannavaihtelut ovat tyypillisiä.

Esimerkiksi sopulipopulaatio voi kasvaa joinain vuosina yli ympäristön kantokyvyn, toisina vuosina runsastuneet saalistajat edesauttavat pikkujyrsijäkantojen romahdusta.

”Kun eläinlajin tiheys on suuri, mikrobit leviävät helposti, ja sekä mikrobi että sen kantajapopulaatio huomataan helpommin.”

Suomessa esimerkiksi hyvät myyrävuodet näkyvät suoraan lisääntyneinä myyräkuumetartuntoina.

Biodiversiteetin ajatellaan myös suojaavan zoonooseilta, koska tauteja välittävät niveljalkaiset voivat helpommin eksyä taudin leivämisen kannalta tehottomiin isäntälajeihin.

Vapalahti keksii kolmannenkin hyvän selityksen. Sen sijaan, että kartta kertoisi zoonoosien todellisen määrän, se kertookin siitä, miten huolellisesti tauteja tutkitaan eri maissa.

”Suomen kaltaisilla alueilla zoonooseja on tutkittu tarkemmin, eli vähäisempi lajikirjo on käyty paremmin läpi”, hän arvelee.

Eläimistä ihmisiin tarttuneita ja sittemmin myös ihmisten välillä levinneitä tauteja tunnetaan hänen mukaansa eniten juuri suuren lajikirjon alueilta, kuten tropiikista. Köyhemmän lajikirjon alueilta on löydetty enemmän zoonooseja ehkä siksi, että tällaisia taudinaiheuttajia on etsitty itse kantajaeläimistä. Niitä on myös tutkittu ja raportoitu ihmisistä.

”Lääketieteessäkin on tapana sanoa, että terveitä ihmisiä ei ole – on vain puutteellisesti tutkittuja”, hän vertaa.

Esimerkiksi Afrikassa monet kuumetaudit tulkitaan automaattisesti malariaksi, vaikka tarkemmissa tutkimuksissa ne voisivat osoittautua joksikin muiksi eläinperäisiksi sairauksiksi.

”Nyt kiinnostusta ovat nostattaneet pandemiat, jotka ovat saaneet alkunsa yksittäisistä, vähäpätöisiltä vaikuttavista tartunnoista. Pimeyttä on alettu valaista”, Vapalahti kertoo.

Jos kartta muutaman vuoden päästä päivitetään, voivat päiväntasaajan seudun zoonoosimäärät lähentyä napapiirin lukemia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!