Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko ahdistus älyn merkki? HSTV:n tiedeohjelma Sfääri selvitti

Dosentti Iiris Hovatta kertoo, missä menee normaalin pelon ja sairaalloisen ahdistuksen raja.

Tiede
 
Sfääri – tieteen ohituskaista – osa 11
Sfääri – tieteen ohituskaista – osa 11
Ivan Puopolon vieraana ahdistuneisuustutkija ja dosentti Iiris Hovatta. Tiedeuutisia kommentoi Airo Islandin Nicholas Andersson.

Syke nousee, henkeä ahdistaa, kädet hikoavat, suu kuivuu. Nämä tuntemukset voisivat kuvata Sfäärin juontajan Ivan Puopolon normaalia päivää studiossa, mutta myös paniikkikohtausta.

”Oireet liittyvät autonomisen hermoston kiihotustilaan. Kun niihin yhdistyvät pakokauhu, paniikki, pelko, silloin voidaan puhua paniikkikohtauksesta”, kertoo ahdistuneisuustutkija Iiris Hovatta tiedeohjelma Sfäärissä.

Ahdistuksen kohde on harvoin nykyhetkessä, vaan jossain tulevaisuudessa. Se on eri asia kuin pelko, jolla on selkeä kohde.

”Ahdistus ja masennus ovat itse asiassa aika lähellä toisiaan, ja ahdistuneisuus kohdistuu enemmän tulevaisuuden tapahtumiin, kun masennus kohdistuu menneisiin tapahtumiin”, Hovatta kertoo.

Hän kertoo myös, missä vaiheessa tavallinen elämään kuuluva ahdistus muuttuu sairaudeksi ja ovatko älykkäät ihmiset muita ahdistuneempia.

Tuttuun tapaan perattavaksi pääsevät myös kuluneen viikon tiedeuutiset.

Voiko heikoksi jäänyttä kouluruotsia puolustella geeneillä, entä miksi eineslihapullia markkinoidaan mummon eikä tyttären pyöräyttämiksi? Näitä ja muita syntyjä syviä studiossa pohtii Puopolon kanssa Nicolas Anderson robotiikkaa ja keinoälyä edistävästä Airo Islandista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!