Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesäpäivänseisaus ja täysikuu osuvat yhteen ensimmäistä kertaa puoleen vuosisataan – Kuu näyttää tavallista suuremmalta

Edellisen kerran vastaavaa nähtiin vuonna 1967 tai 1948, laskutavasta riippuen.

Tiede
 
Risto Leskinen
Täysikuu osui juhannusviikolle viimeksi kesällä 2013. Kuva Yli-Torniosta juhannusaattoyöltä.
Täysikuu osui juhannusviikolle viimeksi kesällä 2013. Kuva Yli-Torniosta juhannusaattoyöltä. Kuva: Risto Leskinen

Otitko komean kuvan täysikuusta? Lähetä se Lukijan kuviin joko numeroon 17181 tai tästä linkistä.

Tiistain vastaisena yönä on vuoden pisin päivä ja täysikuu yhtä aikaa. Kyseiset taivaan tapahtumat osuivat yksiin viimeksi vuonna 1967 eli liki puoli vuosisataa sitten.

Kuu on täysi maanantaina kello 14:02 ja kesäpäivänseisaus koittaa virallisesti kello 1:34.

Aurinko nousee huomenna pohjoisemmaksi kuin muina päivinä, ja Kuu jää vastaavasti ennätyksellisen alas horisonttiin. Yhteensattuma on harvinainen, mutta ei odotettavasti kovin poikkeuksellisen näköinen, arvioi Santeri Manninen Tähtitieteellinen yhdistys Ursasta.

”Kuu on tänään todella matalalla, vain 11 astetta horisontin yläpuolella. Kuun valo kulkeutuu tavallista paksumman ilmakehäkerroksen läpi ja näyttää siksi punertavammalta.”

Pohjois-Suomessa Kuu jää vieläkin alemmas. Esimerkiksi Rovaniemellä se nousee vain viisi astetta horisontin yläpuolelle. Näin matalalla Kuu näkyy vain, mikäli näkymä etelän suuntaan on esteetön.

Kuu näyttää siis tänä yönä tavallista komeammalta, mikäli se on näkyvissä.

”Mitä matalammalla Kuu on, sitä suuremmalta se näyttää. Ilmiö tunnetaan kuuilluusiona”, Manninen mainitsee.

Tästä johtuen hienoimmat kuukokemukset saadaan usein kiertolaisen noustessa tai laskiessa. Havaintoharhan syy voi olla siinä, että yksin korkealla taivaalla olevat kohteet näyttävät pienemmiltä kuin horisontissa, missä niille näkyy vertailukohtana esimerkiksi puita ja rakennuksia.

Toinen selitys liittyy ihmisen kokemukseen perspektiivistä. Kun katsomme esimerkiksi horisontissa näkyvää pilveä, arvaamme sen isommaksi kuin täysin saman kokoiselta näyttävän pilven suoraan päämme yläpuolella: näyttäväthän esineet matkan päästä pienemmiltä kuin läheltä.

Niinpä täysin samankokoisena pysyvä Kuu voidaan tulkita horisontissa killuessaan isommaksi taivaankappaleeksi kuin korkealla taivaalla. Taivaalla Kuu tuntuu olevan lähempänä katsojaa kuin horisontissa.

Kesäpäivänseisauksen ja täysikuun yhteensaattuma herättänee innostusta ainakin kesäpäivänseisausta juhlivien keskuudessa.

Esimerkiksi Britannian Stonehengeen kerääntyy vuosittain tuhansia ihmisiä ihmettelemään Auringon nousua monumentissa vuoden pisimmän päivän aamuna. Tänä vuonna juhlijat saavat nauttia Aurinkoa odotellessaan myös täysikuusta.

Kuun vaiheet osuvat samoille päiville 19 vuoden sykleissä, mutta ihan näin usein täysikuuta ei kesäpäivänseisauksena nähdä. Tämä johtuu siitä, että käyttämämme gregoriaaninen kalenteri on synkronoitu paremmin Auringon kuin Kuun kanssa. Siksi Kuun ilmiöt eivät osu vuosittain samoille päivämäärille.

Kuukausikaan ei ole ihan nimensä veroinen. Tosiasiassa Kuun vaiheet toistuvat 29 vuorokauden, 12 tunnin, 44 minuutin ja 2,9 sekunnin sykleissä.

Joidenkin lähteiden mukaan edellisestä täysikuun ja kesäpäivänseisauksen yhdistelmästä on vierähtänyt pidempään kuin puoli vuosisataa, jo lähemmäs 70 vuotta. Tämän laskelman mukaan tapahtumat osuivat yksiin viimeksi vuonna 1948.

Tämäkin laskelma on omalla tavallaan oikein. Vuonna 1948 Kuu oli suurimmillaan ja päivä pisimmillään lähes yhtäaikaisesti, vajaan tunnin sisällä toisistaan.

Kun Kuun sykli 19 vuotta myöhemmin eli vuonna 1967 toistui, tapahtumat osuivat taas lähes yhtä lähekkäin, vain muutaman tunnin sisään.

Tänään täysikuu ja kesäpäivänseisaus osuvat suunnilleen 11,5 tunnin päähän toisistaan. Edellisen kerran tapahtumat osuivat 12 tunnin sisään toisistaan vuonna 1986. Saman vuorokauden aikana ne nähtiin viimeksi 2005.

Samalle päivälle nämä taivaantapahtumat osuvat seuraavan kerran 21. kesäkuuta 2062.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!