Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Teini oppii porkkanoista, ei kepistä tai vatvomisesta

Rangaistukset tai vaihtoehtoisten valintojen läpikäynti eivät kanna nuorilla heillä hedelmää samaan tapaan kuin aikuisilla, selvisi tutkimuksessa.

Tiede
 
Terhi Liimu / HS
Nuorille ei kannata jäkättää kotiintuloajoista eikä mistään muustakaan, vaan palkita sovittujen sääntöjen noudattamisesta.
Nuorille ei kannata jäkättää kotiintuloajoista eikä mistään muustakaan, vaan palkita sovittujen sääntöjen noudattamisesta. Kuva: Terhi Liimu / HS

Nuoret ottavat onkeensa palkinnoista, mutta rangaistuksista tai vaihtoehtoisten valintojen läpikäynnistä he eivät opi samalla tavalla. Aikuisten opettamisessa kaikki nämä konstit sen sijaan toimivat, selvisi Kalifornian yliopiston kokeessa.

Kokeeseen osallistui 18 nuorta ja 20 aikuista. Nuoret olivat iältään 12–17-vuotiaita, aikuiset 18–32 vuoden ikäisiä.

Kokeessa heidän piti valita symboleita, joista seurasi joko rangaistus, palkinto tai ei mitään. Kokeen edetessä koehenkilöt oppivat hiljalleen, millä logiikalla seuraukset seurasivat eri symbolien valitsemisesta.

Ikäryhmien välillä havaittiin kokeessa selkeä ero siinä, miten he symbolien seurauksia oppivat.

Niin nuoret kuin aikuiset oppivat yhtä hyvin valitsemaan symboleita, joista seurasi palkinto. Sen sijaan nuoret eivät ottaneet opikseen valinnoista, joita seurasi rangaistus.

Aikuisille rangaistukset toimivat. Toisin kuin nuoret, he oppivat myös siitä, kun joku näytti, miten erilaisilla valinnoilla olisi päässyt parempaan lopputulokseen.

”Toisin kuin aikuiset, nuoret eivät ole niin hyviä oppimaan muuttamaan käytöstään välttääkseen rangaistuksia. Tämä viittaa siihen, että tälle ikäryhmälle toimivat paremmin palkintoihin kuin rangaistuksiin pohjautuvat kannustusjärjestelmät”, toteaa tutkimustiedotteessa tutkimusta tehnyt tohtori Stefano Palminteri Kalifornian yliopistosta.

Tutkimusryhmä uskoo, että havaintoa voi soveltaa hyvinkin arkisiin tilanteisiin niin koulussa kuin kotonakin. Nuorta ei ehkä kannata patistaa esimerkiksi kotitöihin uhkaamalla, että tiskaamattomat astiat rokottavat viikkorahaa eurolla, vaan kannustamalla, että tiskaaminen tuo mukanaan euron korotuksen.

”Kummassakin tapauksessa nuori tienaa tiskaamalla yhtä paljon enemmän, mutta tutkimuksemme mukaan palkintoon perustuva lähestyminen tuottaa todennäköisemmin tulosta.

Tutkimuksen julkaisi Plos Computational Biology.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!