Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Millä eläimellä on maailman isoin pippeli?

Tiede
 
Helsingin Sanomat
NOAA
Sinivalaalla on kaikki suurta, myös siitin.
Sinivalaalla on kaikki suurta, myös siitin. Kuva: NOAA

Toivo Kemppi, 6, ja Paavo Kemppi 4,

Vastaus riippuu siitä, mitä tarkoitamme pippelillä. Jos ajattelemme pippelin siittimeksi, jonka tarkoitus on työntää siittiöitä naaraaseen hedelmöitystä varten, kelpaavat pippeleiksi monenlaiset rakenteet. Silloin siimajalkaiset – kuten meilläkin elävä merirokko - ovat vahvoilla, kun haetaan suhteellisesti suurinta elintä.

Koska täysikasvuinen siimajalkainen ei itse liiku, tarvitsevat hiukan harvemmissa rykelmissä elävät yksilöt teleskooppimaisesti pidentyvän siittimen, joka ulos työntyessään saattaa olla kymmenen kertaa eläintä pidempi – joidenkin lähteiden mukaan jopa 40-kertainen.

Tosin kokonaismitta ei silloinkaan ole muutamaa desimetriä suurempi.

Todennäköisesti tämä on lähellä suurinta mahdollista pituutta suhteessa eläimen kokoon. Suurin osa siimajalkaisista ei kasvata siitintä, vaan lähettää siittiönsä vapaasti veteen ja luottaa siihen, että ne näin löytävät toisen yksilön.

Jos taas etsimme enemmän ihmisen siitintä muistuttavaa elintä, on syytä kääntyä muiden nisäkkäiden puoleen. Mikäli haemme absoluuttisesti isointa, vastaus on, kuten yleensäkin kaikessa suuressa, sinivalas.

Aikuisen sinivalaskoiraan jäykistynyt siitin on keskimäärin noin kolme metriä pitkä ja paksuimmalta kohdaltaan hyvinkin 30 senttiä läpimitaltaan. Suurin tunnettu sinivalaan siitin on ollut kokonaisena lähes viisimetrinen.

Jyrki Muona

professori

Luonnonhistoriallinen keskusmuseo LUOMUS

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!