Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Nuorena on terveellisempää olla sinkku kuin huonossa suhteessa

Mitä pidempään nuorena pysyy kurjassa seurustelusuhteessa, sitä enemmän se syö terveyttä, selvisi yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa.

Tiede
 
Marja Airio
Nuorena ei kannata roikkua huonossa suhteessa, vaan etsiä parempaa, tutkimus vihjaa.
Nuorena ei kannata roikkua huonossa suhteessa, vaan etsiä parempaa, tutkimus vihjaa. Kuva: Marja Airio

Seurustelusuhteen laatu vaikuttaa aikuisuuden kynnyksellä henkiseen ja fyysiseen terveyteen, selvisi Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa.

”Terveyshyödyt alkavat kertyä suhteellisen nopeasti hyvissä suhteissa ja tukea antavissa yhteyksissä”, sanoo sosiologian apulaisprofessori Ashley Barr Buffalon yliopistosta tiedotteessa.

”Huonoilla suhteilla havaitsimme haitallisia vaikutuksia, etenkin silloin, kun ne kestävät pitkään.”

Tutkimuksessa tarkasteltiin maaseudulla asuvia valkoisia nuoria Iowan osavaltiossa. Aiemmin sama tutkimusryhmä sai vastaavan tuloksen tutkiessaan afroamerikkalaisia nuoria.

Kahden vuoden tarkkailujakson aikana kolmasosa tutkittavista koki isoja muutoksia parisuhde-elämässään. Suhteita tuli ja meni.

Huonot suhteet olivat yhteydessä alkoholinongelmiin, masennusoireisiin ja yleisesti huonommaksi koettuun terveydentilaan.

Suhteen laatua tutkijat arvioivat kysymällä nuorilta, miten tyytyväisiä he ovat suhteeseensa ja millaista arvostelua, tukea, ystävällisyyttä, kiintymystä ja sitoumusta he kokivat suhteessaan. Nuorilta kysyttiin myös mahdollisesta parisuhdeväkivallasta.

Parisuhteen terveysvaikutuksia on tutkittu maailman sivu, mutta perinteisesti huomion kohteena ovat olleet avioliitot. Nykyisin avioliittoja solmitaan aiempaa vanhempana, joten tutkijat keksivät tarkastella myös avioliittoja edeltävien suhteiden vaikutusta terveyteen.

”Pelkkä parisuhde ei hyödytä ihmistä, mutta pitkäaikainen ja laadukas suhde hyödyttää”, Barr summaa.

”Huonot suhteet ovat haitaksi terveydelle. Tulokset viittaavat siihen, että on terveellisempää olla sinkku kuin huonossa parisuhteessa.”

Tutkimuksen julkaisi Journal of Family Psychology.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!