Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Kaiken yrittämisen kulttuuri” ruokkii epärealistisia odotuksia – moni kuoleva vanhus saa turhia hoitoja

Maailmanlaajuinen analyysi osoitti, että lääketieteen edistyminen ruokkii epärealistisia odotuksia: omaiset eivät hyväksy kuolemista vanhuuteen ja painostavat lääkäreitä hyödyttömiin hoitoihin.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Tutkimuksen mukaan omaiset toivovat joskus kuolevalle vanhukselle hoitoja, jotka vain pitkittävät sairautta vailla todellista toivoa paranemisesta.
Tutkimuksen mukaan omaiset toivovat joskus kuolevalle vanhukselle hoitoja, jotka vain pitkittävät sairautta vailla todellista toivoa paranemisesta. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Joka kolmas vanha potilas saa hyödyttömiä lääke- tai leikkaushoitoja elämänsä viime viikkoina, paljasti yli 1,2 miljoonan potilaan maailmanlaajuinen katsaustutkimus.

“On tavallista, että perheenjäsenet kieltäytyvät hyväksymästä, että heidän rakkaansa on kuolemassa luonnollisesti vanhuuteen. Niinpä he vaativat lääkäreitä puuttumaan asiaan”, sanoo tutkimusta johtanut Magnolia Cardona-Morrell New South Walesin yliopistosta tiedotteessa.

Cardona-Morrellin mukaan lääketieteen nopea kehitys on synnyttänyt epärealistisia odotuksia lääkärien mahdollisuuksista parantaa ja pitää ihminen hengissä.

"Lääkärit joutuvat myös painiskelemaan kuolemisen keston epävarmuuden kanssa. Heitä repii eettinen dilemma: tehdäkö sitä, mihin heidät on koulutettu eli yrittää pelastaa henki vai kunnioittaako potilaan oikeutta kuolla arvokkaasti”, Cardona-Morrell sanoo.

Analyysi osoitti, että moni kuoleva vanhuspotilas saa esimerkiksi tehohoitoa tai kemoterapiaa kahden viimeisen elinviikkonsa aikana. Jotkut elvytettiin, vaikka he olivat ilmoittaneet, etteivät halua sitä.

Tutkijat löysivät myös näyttöä turhista tutkimuksista sekä lääkehoidoista, joista ei ollut mitään hyötyä lopputuloksen kannalta, mutta jotka saattoivat estää mukavan kuoleman.

Cardona-Morrellin mukaan ”kaiken mahdollisen yrittämisen” kulttuuri on ristiriidassa fiksun hoidon kanssa.

“Tämän tutkimuksen avulla tunnistimme hyödyttömiä hoitoja, jotka vain pitkittävät kärsimystä. Määrittelimme myös konsteja, joilla niitä voidaan karsia.”

Rehellinen ja avoin keskustelu potilaiden ja heidän perheidensä kanssa on hyvä alku välttyä turhilta operaatioilta.

"Meidän pitää muutenkin lakata välttelemästä keskustelua kuolemasta. Ota se puheeksi rakkaiden vanhustesi kanssa ennen kuin he ovat liian sairaita keskustellakseen toiveistaan”, hän vinkkaa.

Katsauksessa käytiin läpi 38 tutkimusta. Ne oli tehty Australiassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Englannissa, Ranskassa, Hollannissa, Brasiliassa, Taiwanissa, Etelä-Koreassa ja Israelissa.

Tutkimuksen julkaisi International Journal for Quality in Health Care.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!