Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opettaja saattaa tartuttaa stressiä oppilaisiinsa – OAJ:n puheenjohtaja: stressi kumpuaa riittämättömyyden tunteesta

Opettajien uupumuksen ja oppilaiden stressihormonien määrän välillä on noidankehämäinen yhteys, huomasivat kanadalaistutkijat.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Patricia Gabriel-Robez
Uupuneen opettajan oppilaat stressaavat enemmän, ja stressaantuneiden oppilaiden opettajat uupuvat.
Uupuneen opettajan oppilaat stressaavat enemmän, ja stressaantuneiden oppilaiden opettajat uupuvat. Kuva: Patricia Gabriel-Robez

Jos opettaja potee työuupumusta, myös hänen oppilaansa saattavat tuntea stressiä.

Opettajien stressin ja oppilaiden stressihormonin tason välinen kytkös paljastui, kun Brittiläisen Kolumbian yliopiston tutkijat keräsivät sylkinäytteitä yli 400 paikalliselta alakoululaiselta. Tutkijat havaitsivat, että niiden oppilaiden sylki sisälsi enemmän stressihormoni kortisolia, joiden opettajalla oli työuupumuksen oireita.

”Tulos vihjaa, että stressi tarttuu luokassa”, sanoo tutkimuksen ensimmäinen kirjoittaja Eva Oberle tiedotteessa.

”Emme kuitenkaan tiedä, kumpi on ensin: kortisolin kohoaminen vai opettajan uupumus. Voi olla, että oppilaan ja opettajan stressi on noidankehä”, hän pohtii.

Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen pitää tutkimustuloksia uskottavina.

"Minulla ei ole tutkimustietoa, mutta sellainen karvahattutuntuma on, että uskon tähän yhteyteen ihan selvästi. Luokassa työskenteleminen on kuitenkin opettajalle niin intensiivistä ja siinä ollaan niin sanotusti ihmisen iholla, etten yhtään ihmettele, etteikö tällainen yhteys olisi olemassa”, Luukkainen muotoilee.

Luukkaiselle stressi on suomalaisten opettajien puheista tuttu aihe.

”Opettajat korostavat, että kun ryhmäkoot kasvavat ja opetettavat ryhmät ovat hyvin monimuotoisia, tulee ahdistusta siitä, ettei pysty auttamaan kaikkia lapsia sillä tavalla kuin haluaisi. Opettajilla on sellainen tuntuma, että riittämättömyyden tunteesta kumpuava stressi heijastuu myös opetettavaan ryhmään."

Tutkija Oberlen mukaan luokan stressaava “ilmasto” voi juontua opettajan saamasta liian vähäisestä tuesta, mikä voi heikentää hänen kykyään johtaa luokkaansa. Tämä taas voi johtaa siihen, ettei oppilaiden tarpeita täytetä. Tästä syntyy stressiä.

Vaihtoehtoisesti stressi voi aiheutua oppilaista, joita on vaikea opettaa esimerkiksi käytöshäiriöiden tai erityistarpeiden vuoksi. Tällaisessa tilanteessa opettaja voi väsyä.

Alakoululaisten korkea kortisolipitoisuus on yhdistetty oppimisvaikeuksiin ja mielenterveysongelmiin.

”Tutkimuksemme muistuttaa ongelmista, joita aiheutuu, kun luokkakokoja kasvatetaan ja opettajien tukea leikataan”, Oberle kiteyttää.

Opettaminen on tuoreiden tutkimusten mukaan yksi stressaavimmista ammateista. Luukkainen korostaa, että opettajiin kohdistuvat odotukset ovat yhtäältä kovat ja jokainen oppija toisaalta omanlaisensa.

"Lainsäädäntömme lähtee ihan oikein siitä, että oppilaiden pitäisi saada henkilökohtaista tukea. Jos tuntuu, etteivät olosuhteet vastaa parhaalla tavalla oppijan tarpeisiin, kyllä se stressaa ihan varmasti”, OAJ:n Luukkainen sanoo.

”Korostammekin aina, että ryhmäkokojen pitää olla riittävän pienet, jotta lapsi saa riittävän henkilökohtaisen huomion."

Kanadalaistutkimukseen osallistui 4.–7.-luokkalaisia 17 koulusta. Opettajien uupumusta kartoitettiin kyselyllä.

Tutkimuksen julkaisi Social Science & Medicine.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!