Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat tietävät, miten riippuvuus syntyy, mutta sen hoitaminen on vaikeaa

Addiktioiden hoidossa kohteena aivoissa voisivat olla gabaneuronit. Niiden pitäisi hillitä kiihdyttävän ja innostavan dopamiinin vapautumista.

Tiede
 
inna jacquemin
Kun ihminen käyttää jotakin kemikaalia, käytön pitkittyessä dopamiinirata turtuu. Muisto ensimmäisistä nousuista kuitenkin säilyy.
Kun ihminen käyttää jotakin kemikaalia, käytön pitkittyessä dopamiinirata turtuu. Muisto ensimmäisistä nousuista kuitenkin säilyy. Kuva: inna jacquemin
Fakta

Motivaation keskus

 Ventraalinen tegmentum (VTA) on pieni keskiaivojen alue, jossa tuotetaan dopamiinia ja lähetetään sitä muualle aivoihin.

 Keskeinen alue palkkiomekanismissa, motivaatiossa, huumeriippuvuudessa, tunnetilojen säätelyssä ja oppimisessa.

 Arviolta yli puolet VTA:n soluista on dopamiinineuroneita. Ne tuottavat kiihdyttävää ja innostavaa välittäjäainetta dopamiinia.

 Lisäksi alueella on paljon gabaneuroneita, jotka tuottavat hillitsevää gamma-aminovoihappoa eli gaba-välittäjäainetta, sekä glutamaattineuroneita, jotka tuottavat kiihdyttävää glutamaatti-välittäjäainetta.

 Gabaneuronit hillitsevät ja glutamaattineuronit kiihdyttävät dopamiinineuronien toimintaa.

 Ennen VTA:n ajateltiin sisältävän liki pelkästään dopamiinineuroneja. Viime vuosina sen solurakenne on osoittautunut monipuolisemmaksi.

 Nisäkkäiden VTA-alueet ovat huomattavan samanlaisia keskenään.

Riippuvuudesta kärsivän elämää seuratessa huomaa, että addiktoitunut jatkaa pahettaan, vaikka pahe ei tuottaisi enää mielihyvää.

Paljon tupakoivalla vain aamun ensimmäinen savuke maistuu ja tuntuu – eli aktivoi aivojen nikotiinireseptoreita. Lopun päivää tupakoija lähinnä pitää vieroitusoireet loitolla.

”Tupakasta tulee tapa. Moni tupakoija polttaa saatuaan työtehtävän valmiiksi. Samalla hän kävelee ja rentoutuu ja valmistautuu seuraavaan työhön”, farmakologian professori Esa Korpi sanoo.

Vahvaa huumetta käyttävä ei saa jatkossa yhtä voimakasta euforista kokemusta kuin ensimmäisellä kerralla. Silti hän voi uhrata huumeen vuoksi kaiken.

Miksi? Selitys on Korven mukaan se, että motivaatio ja mielihyvä eivät aina kulje samoja reittejä aivoissa.

Motivaation kannalta keskeinen tekijä on niin sanottu dopamiinirata. Se saa alkunsa aivoalueesta, joka tunnetaan nimellä ventraalinen tegmentum (VTA).

Sieltä lähtevät dopamiinineuronien viejähaarakkeet. Ne vapauttavat kiihdyttävää ja innostavaa välittäjäainetta dopamiinia muihin aivojen osiin.

Aivojen VTA-alue liittyy keskeisesti palkkiokäyttäytymiseen, välttämiseen ja ehdolliseen oppimiseen. Muistatte ehkä Pavlovin koiran, joka yhdisti kellon äänen herkkupalaan.

VTA-alue liittyy yleisesti sen arviointiin, mikä on ihmiselle uutta ja oppimisen arvoista. Se on ihmislajin vanhimpia aivoalueita.

”Tämä käy järkeen. Asioiden luokittelu palkitsevia tai rankaisevia kokemuksia tuottaviksi on ensimmäisiä selviytymiskykyisen keskushermoston tehtäviä", perinnöllisyystieteen professori Juha Partanen sanoo.

Dopamiinirata aiheuttaa kuitenkin riippuvuutta. Kun ihminen oppii jonkin toiminnan miellyttäväksi, hän toistaa sitä jatkossakin, tuotti se enää mielihyvää tai ei.

Opetus on se, että jos haluaa hillitä riippuvuutta, pitää katkaista dopamiinirata.

Tärkeiksi kohteiksi nousevat gabaneuronit, jotka hillitsevät dopamiinia välittävien neuronien toimintaa.

Gabaneuronit tuottavat aivojen tärkeintä hillitsevää välittäjäainetta gamma-aminovoihappoa eli gabaa. Dopamiiniradan tienoilla on aivan omanlaisiaan gabaneuroneita, joita Partanen kutsuu D-GABA-neuroneiksi.

Tässä on monien riippuvuutta aiheuttavien aineiden vaikutuskohta. Opioidit, kannabis, alkoholi ja bentsodiatsepiinit lamaavat näitä hillitseviä neuroneita.

Kun huumatut D-GABA-neuronit eivät ole enää hillitsemässä, dopamiinin eritys pääsee valloilleen. Ihminen kiihtyy ja innostuu, mikä jättää aivoihin pitkäkestoisen muistijäljen.

Kun riippuvainen ihminen käyttää jotakin kemikaalia, käytön pitkittyessä dopamiinirata turtuu. Muisto ensimmäisistä nousuista kuitenkin säilyy.

Dopamiinineuronit aktivoituvatkin nyt lähinnä ennen käyttöä, kun ihmiselle tulee tilaisuus tai muuten vain mukava tilanne ottaa huumaavaa ainetta.

”Hommasta tulee täysin tapa. Käyttäjälle ei ole merkitystä, mitä aivoissa tapahtuu aineen ottamisen jälkeen”, Korpi sanoo.

Addiktion estossa voisi olla hyvä idea vahvistaa ja tukea D-GABA-soluja, jotta nämä jaksavat hillitä dopamiinirataa.

Ongelma on se, että aivot ovat täynnä erilaisia gabaneuroneja. Psyykenlääkkeet, jotka vaikuttaisivat D-GABAan, vaikuttavat kaikkiin gabaneuroneihin. Siksi olisi tärkeää selvittää tarkasti, kuinka juuri hillitsevät neuronit eroavat muista.

Partasen ryhmä Viikin yliopistokampuksella selvittää hiirillä, mitkä geenisäätelijät saavat kehittyvän hermosolun erikoistumaan juuri D-GABA-soluksi.

”Kun mekanismit, toiminta ja neuronien erityisominaisuudet ymmärretään paremmin, voitaisiin ehkä kehittää täsmälääkkeitä, jotka vaikuttavat D-GABA-soluihin ja vain niihin.”

Samoin nykyisiä lääkkeitä voisi yrittää kehittää vähemmän riippuvuutta aiheuttaviksi.

Esimerkiksi diatsepaami on hyvä rauhoittava lääke, mutta siihen jää helposti koukkuun.

”Siinä voisi säilyttää rauhoittavan vaikutuksen, mutta se estää vaikutuksen D-GABA-neuroneihin, jolloin ehdollistumista ei tapahtuisi”, Partanen sanoo.

Tavoite on selkeä mutta hyvin vaikea. Ihmisaivot ovat universumin monimutkaisin järjestelmä.

Aivoissa on noin sata miljardia hermosolua eli neuronia. Yksi neuroni voi olla kytköksissä jopa sataantuhanteen muuhun neuroniin. Aivoissa arvioidaan olevan noin sata miljoonaa miljoonaa neuronien välistä kytköstä.

Myös VTA-alueen soluilla on huimasti takaisinkytkentöjä keskenään ja muualle aivoihin. Sitä paitsi D-GABA-neuronit jakautuvat ainakin kolmeen ryhmään.

”Hermoyhteyksiä on paljon enemmän kuin koskaan on osattu kuvitella. Uusilla työkaluilla kokonaisuuden hahmottaminen ei ole yksinkertaistunut vaan käynyt yhä monimutkaisemmaksi”, Korpi sanoo.

Nykytiedon mukaan hillitsijänä tunnetuista gabasoluista osa jopa aktivoi dopamiinineuroneja. Syynä on se, että peräkkäin osuu kaksi hillitsevää solua. Kun yksi hillitsijä hillitsee toista, kohteena olevan dopamiinisolun toiminta vain kiihtyy.

Vakavassa addiktiossa ja vieroituksen aikana homma menee taas kerran päälaelleen: silloin dopamiinisolut alisuorittavat. Tutkijoille aiheuttaa päänvaivaa pohtia, miten addikrioita voitaisiin hoitaa ilman että synnytetään uutta riippuvuutta.

Isoimmat lääketieteelliset läpimurrot, jotka perustuvat gaban vaikutuksen lisäämiseen aivoissa, alkavat olla historiaa. Ahdistusta lievittävä diatsepaami kehitettiin 1960-luvulla ja unilääke tsolpideemi 1980-luvulla.

”Siitä ei ole päästy helposti eteenpäin. Tuhansia eri molekyylejä on kokeiltu, mutta uutta läpimurtoa ei ole toistaiseksi tullut”, Korpi sanoo.

”Sinällään lupaavissa lääkeaineissa ilmenee usein pienelle osalle käyttäjistä sellaisia sivuvaikutuksia, että lääkettä ei voi ottaa kaupalliseen levitykseen.”

Korpi ryhmineen on tutkinut Meilahdessa vuosia GABA-neuroneita hiiren VTA-alueella. Kerta toisensa jälkeen tutkijat ovat yllättyneet, kun hiiret eivät käyttäydy oletetusti.

Kun dopamiinisoluja aktivoidaan rauhoittavilla lääkkeillä, hiirten pitäisi innostua niin, että ne palaavat ympäristöön, jossa ne kokivat dopamiinin nousut. Mutta toisin kävi. Ne välttelivät ympäristöä, joka muistutti dopamiinin altistuksesta.

”Voi hyvinkin olla, että addiktion hoitoon ei ikinä löydetä yhtä ihmepilleriä vaan että sen eri vaiheisiin löytyvät omat hoitonsa. Myös kuntouttavaa terapiaa on tärkeä kehittää edelleen”, Korpi sanoo.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!