Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Zikaan on kehitteillä kaksi lupaavaa rokotetta

Kumpikin rokote antoi hiirille täyden immuniteetin jo yhdellä rokotuskerralla.

Tiede
 
Milla Takala / Lehtikuva
Nyt kehitetyt rokotteet toimivat hiirillä yhdellä pistoksella. Ihmisillä niiden tehoa ei vielä ole päästy testaamaan.
Nyt kehitetyt rokotteet toimivat hiirillä yhdellä pistoksella. Ihmisillä niiden tehoa ei vielä ole päästy testaamaan. Kuva: Milla Takala / Lehtikuva

Etelä-Amerikassa riehuvaan zika-virukseen on onnistuttu kehittämään kaksi lupaavaa rokotetta. Ne tuottivat koe-eläiminä käytetyillä hiirillä täyden vastustuskyvyn virusta vastaan jo kertapistoksesta.

Kummankin rokotteen on kehittänyt sama tutkimusryhmä. Toinen tuottaa immuniteetin perinteiseen tapaan kuolleiden virusten avulla. Tällaisia rokotteita on kehitetty myös muihin tauteihin, jotka kuuluvat samaan flavivirusten sukuun kuin zika.

Toinen tutkijoiden luoma zika-rokote on niin sanottu dna-rokote. Se ei sisällä kuolleita viruksia, vaan pelkkää viruksen dna:ta.

Rokotteet osoittautuivat hiirikokeissa yhtä tehokkaiksi. Kokeiden tulokset julkaisi Nature.

”Olimme hyvin yllättyneitä ja melko vaikuttuneita, että täysi immuniteetti saavutettiin jo yhdellä hoitokerralla”, iloitsi tutkimusryhmään kuulunut Harvardin yliopiston virologian ja rokotetutkimuksen keskuksen johtaja Dan Barouch.

Hän ei kuitenkaan osaa vielä kertoa, milloin rokote saadaan markkinoille. Sitä pitää ensin testata isommilla eläimillä ja sen jälkeen ihmisillä. Vasta sitten tiedetään, toimiiko rokote kertalaakista myös ihmisillä, vai vaatiiko ihmisten suojelu useampia annoksia.

Barouch muistuttaa, että rokotetta on kehitetty vasta muutaman kuukauden ajan. Tutkijat aloittivat työt, kun Maailman terveysjärjestö WHO julisti helmikuussa zika-virukseen liittyvät lasten kehityshäiriöt kansainväliseksi terveysuhaksi.

Vielä ei esimerkiksi tiedetä, miten kauan rokotteiden tuottama immuniteetti hiirillä kestää.

Zika-viruksesta on pysyvää haittaa lähinnä lapsille, joiden äidit saavat tartunnan raskausaikana joko hyttysen tai seksin välityksellä. Rokotteiden tehoa raskaana oleviin eläimiin testataan parhaillaan, mutta tuloksia ei ole vielä saatu.

Dna-rokotteen tuotanto olisi nopeampaa kuin perinteisen rokotteen, jota varten täytyy ensin kasvattaa tapettavat virukset. Tällaisen rokotteen tuominen markkinoille voisi kuitenkin kestää kauemmin, sillä dna-rokotteita ei ole aiemmin juuri hyväksytty ihmisten käyttöön.

Tällä hetkellä dna-rokotetta käytetään Japanin aivokuumetta vastaan Australiassa. Lisäksi dna-rokotteita käytetään eläinten rokottamiseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee suomalaismatkaajia suojautumaan hyttysenpistoilta, mikäli he matkaavat tautialueelle Latinalaiseen Amerikkaan.

Raskaana olevia laitos ohjeistaa lykkäämään matkaansa tautialueelle. THL suosittelee myös pidättäytymään raskauden yrittämisestä kaksi kuukautta alueella käymisen tai zika-infektiosta toipumisen jälkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!