Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kääpiöplaneetta Makemakella on oma kuu

Samainen taivaankappale syöksi vuosikymmen sitten Pluton planeetoiden joukosta.

Tiede
 
Helsingin Sanomat
hubble wide field camera 3
Kääpiöplaneetta Makemaken kuu erottuu kuvassa vasemalla pienenä pisteenä. Osan ajasta se on emoplaneetan varjossa. Kuvat otti avaruusteleskooppi Hubble kahden päivän välein.
Kääpiöplaneetta Makemaken kuu erottuu kuvassa vasemalla pienenä pisteenä. Osan ajasta se on emoplaneetan varjossa. Kuvat otti avaruusteleskooppi Hubble kahden päivän välein. Kuva: hubble wide field camera 3

Kääpiöplaneetta Makemakea kiertää kuu. Makemaken kuu – vielä lempinimeltään MK2 – on hyvin tumma. Se heijastaa auringonvaloa yli 1 300 kertaa heikommin kuin Makemake itse.

Kuun läpimitta on alle 150 kilometriä, kun Makemaken läpimitta on noin 1 400 kilometriä. Kuu kiertää Makemakea ratatasossa, jossa se piileskelee Maasta katsoen osan aikaa emokuun varjossa.

Parkerin ryhmä löysi heikon valopisteen Makemaken läheltä kuvista, jotka avaruusteleskooppi Hubblen Wide Field Camera 3 oli ottanut. Löytöä esittelee tiedelehti Astrophysical Journal Letters.

Makemake on toiseksi kirkkain kääpiöplaneetta Pluton jälkeen. Se löytyi 2005, ja sen pinta lienee jäätynyttä metaania. Nimi viittaa Pääsiäissaarten asukkaiden mytologiaan.

Makemake kiertää Aurinkoa Kuiperin jäisellä vyöhykkeellä aurinkokuntamme ulkolaidalla, vielä kauempana kuin Pluto. Se on yli 50 kertaa niin kaukana Auringosta kuin Maa on.

Makemake on yksi neljästä suuresta löydetystä ja nimetystä kääpiöplaneetasta Kuiperin vyöhykkeellä. Muut ovat Pluto, Sedna ja Eris. Niilläkin on kuita, Plutolla peräti viisi. Pieniä kuita voi löytyä yhä.

Makemaken löytyminen vaikutti siihen, että Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni (IAU) loi kokonaan uuden planeettojen luokan, kääpiöplaneetat. Myös tuttu Pluto joutui tuohon luokkaan.

”Kuu osoittaa, että voimme yhä löytää uusia kohteita paikoista, joita on jo tutkittu”, sanoo tähtitieteilijä Alex Parker Southwestin tutkimuskeskuksesta Texasissa.

Kuun avulla Makemaken massa ja tiheys voidaan laskea, sanoo Parker.

”Voimme myös verrata Makemakea ja sen kuuta muihin planeetta–kuu -järjestelmiin. Niiden avulla voimme ymmärtää paremmin, miten aurinkokuntamme syntyi ja kehittyi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!