Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juokseminen parantaa muistia – tutkijat pääsivät nyt jyvälle, miksi näin on

Lenkkeily lisää katepsiini B –nimisen proteiinin määrää veressä niin hiirillä, apinoilla kuin ihmisillä. Kokeet vihjaavat, että se buustaa uusien hermosolujen syntyä muistikeskus hippokampuksessa.

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Henriette van Praag ja Linda Kitabayashi
Kuukauden ikäisiä uusia hermosoluja aikuisen hiiren hippokampuksessa. Niiden syntyä sääteli vapaaehtoinen ravaaminen juoksupyörässä.
Kuukauden ikäisiä uusia hermosoluja aikuisen hiiren hippokampuksessa. Niiden syntyä sääteli vapaaehtoinen ravaaminen juoksupyörässä. Kuva: Henriette van Praag ja Linda Kitabayashi

Liikunnan on todettu virkistävän muistia, ja tutkijat ovat jo pidemmän aikaa yrittäneet saada selville, miksi näin on. Nyt yhdysvaltalaistutkijat ovat löytäneet lupaavan ehdokkaan juoksijan muistinpiristäjäksi.

“Kartoitimme proteiineja, joita erittyy lihaskudoksesta ja jotka kykenevät kulkeutumaan aivoihin”, kertoo Yhdysvaltain kansallisen ikääntymistutkimuskeskuksen (NIA) neurotieteilijä Henriette van Praag tiedotteessa.

Sellaiseksi osoittautui katepsiini B -niminen proteiini – ja juuri sen pitoisuus lisääntyi juoksun jälkeen niin hiirten, apinoiden kuin ihmistenkin veressä. Tätä proteiinia löytyi runsaasti myös niiden hiirien lihassoluista, jotka kipittivät päivittäin juoksupyörässä.

Kun katepsiini B:tä lisättiin aikuisten hiirten aivosoluihin, ne alkoivat tuottaa molekyylejä, jotka liittyvät uusien hermosolujen syntyyn.

Van Praag kollegoineen vertasi tavallisten hiirten muistia sellaisiin, joilta puuttui kyky tuottaa katepsiini B:tä.

Koehiiret laitettiin viikon ajan kerran päivässä pieneen vesialtaaseen, jonka “laituri” oli piilossa pinnan alla. Normaalisti hiiri oppii muistamaan sen sijainnin lyhyen molskimisen jälkeen.

Jos hiiret ravasivat tovin juoksupyörässä ennen uimista, tavishiiret muistivat laiturin paikan paremmin. Sen sijaan juoksu ei kohentanut niiden hiirten muistia, joiden aivot eivät tuottaneet katepsiini B:tä.

”Kukaan ei ole aiemmin osoittanut, että katepsiini B vaikuttaa avaruudelliseen oppimiseen”, van Praag sanoo.

Liikunnan, katepsiini B:n ja muistin kolmiyhteydestä kertoo myös se, että neljän kuukauden säännöllinen juoksuharjoittelu kohensi ihmisten pärjäämistä monimutkaisissa muistitehtävissä.

”Tämäkin oli kytköksissä katepsiini B:n lisääntymiseen”, van Praag huomauttaa.

Katepsiini B:tä on tutkittu melko vähän, ja tulokset ovat osin ristiriitaisia. Sitä on huomattu erittyvän kasvaimista, ja sen on havaittu osallistuvan solukuolemaan sekä amyloidiplakin muodostumiseen aivoissa. Toisissa tutkimuksissa katepsiini B:n taas on todettu suojaavan hermosoluja sekä siivoavan amyloidiplakkia.

Van Praag arveleekin, että proteiini vaikuttaa eri tavoin eri pitoisuuksina ja eri tilanteessa.

Seuraavaksi tutkijat haluavatkin selvittää, toimiiko proteiini samoin eri lajeilla ja eri ikäisillä yksilöillä. He haluavat myös tietää, miten katepsiini B läpäisee veri-aivoesteen ja miten se aktivoi hermosolujen kasvua ja yhteyksiä.

”Tutkimuksemme viesti on joka tapauksessa se, että terveelliset elämäntavat kannattavat”, van Praag korostaa. Säännöllinen liikuntaharjoittelu saa aikaan mittavimpia muutoksia.

Tutkimuksen julkaisi Cell Metabolism.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!