Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos ravinteita ei ole tarpeeksi, kasvi ryhtyy uhkapeliin

Nälkäinen herne ottaa kasvuriskin, kylläinen ei, huomasivat tutkijat.

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Hagai Shemesh
Kun herneen juuret jaettiin istuttaessa kahteen eri tavalla ravittuun purkkiin, sen piti ratkaista, kumpaan astiaan se juuristonsa kasvattaa.
Kun herneen juuret jaettiin istuttaessa kahteen eri tavalla ravittuun purkkiin, sen piti ratkaista, kumpaan astiaan se juuristonsa kasvattaa. Kuva: Hagai Shemesh

Puute lisää ihmisten ja eläinten riskinottoa. Nyt israelilais-brittiläinen tutkijaryhmä havaitsi, että niukoissa oloissa kasvikin ryhtyy uhkapeliin paremman huomisen toivossa.

”Tämä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun riskiherkkyys on osoitettu eliöillä, joilla ei ole keskushermostoa”, sanoo tutkijoihin lukeutunut Alex Kacelnik Oxfordin yliopistosta tiedotteessa.

Hän tutki israelilaiskollegoineen asiaa hernekasveilla. Ensimmäisessä kokeessa todettiin, että kasvit pukkasivat odotetusti enemmän juuria ruukuissa, joissa oli runsaammin ravinteita.

Seuraavaksi tutkijat jakoivat kunkin herneen juuret kahteen purkkiin. Toisessa purkissa ravinteita oli saatavilla tasaisesti, toisessa niiden määrä vaihteli. Keskimäärin annos oli kuitenkin sama.

Osoittautui, että jos ravinteita oli saatavilla jatkuvasti, herne keskitti juurensa siihen purkkiin, jossa niiden saanti oli vakaata.

Liian vähäinen ravinto sai kasvin valitsemaan sen sijaan riskin: juuret versoivat mieluummin purkkiin, jossa saattoi saada isomman ruoka-annoksen edes joskus.

Tutkijat eivät vielä tiedä, millä mekanismilla kasvit tekevät tällaisia ”päätöksiä” tai ylipäätään tunnistavat vaihtelua.

“Pidin kasveja aiemmin passiivisina ympäristötekijöiden vastaanottajina, mutta kokeemme paljastivat näkemykseni vääräksi. Luonnonvalinta on saanut eliöt hyödyntämään mahdollisuuksiaan, mikä edellyttää usein melkoista joustavuutta”, Efrat Dener Ben-Gurion-yliopistosta toteaa.

Tutkimuksen julkaisi biologian erikoisjulkaisu Current Biology.

Hagai Shemesh
Herne kasvatti vahvemmat juuret ruukkuun, jossa se sai edes ajoittain runsaasti ravinteita. Niukasti mutta tasaisesti ravinneessa purkissa juuret jäivät hinteliksi.
Herne kasvatti vahvemmat juuret ruukkuun, jossa se sai edes ajoittain runsaasti ravinteita. Niukasti mutta tasaisesti ravinneessa purkissa juuret jäivät hinteliksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!