Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulevaisuussokista kirjoittanut arvostettu futurologi Alvin Toffler on kuollut

Tiede
 
Phil McCarten / Reuters
Alvin Toffler (1928–2016) vuonna 2009.
Alvin Toffler (1928–2016) vuonna 2009. Kuva: Phil McCarten / Reuters

Kuulu tulevaisuuden tutkija ja tietokirjailija Alvin Toffler on kuollut 87-vuotiaana. Toffler kuoli nukkuessaan myöhään maanantaina kotonaan Bel Airissa Los Angelesissa.

Toffler nousi suosioon erityisesti 1970- ja 1980 -luvuilla englanninkielisillä menestyskirjoillaan. Niissä hän ennusti elävästi ja pikkutarkasti teknologisen, taloudellisen ja sosiaalisen kehityksen suuntaa.

Tofflerin menestynein teos oli Future Shock, joka ilmestyi 1970 ja myi maailmalla 15 miljoonaa kappaletta. Suomeksi se ilmestyi vuonna 1972 nimellä Hätkähdyttävä tulevaisuus.

Kirjassa Toffler ennusti, kuinka maailma muuttuu yhä nopeammin. Hän kuvaili tarkasti ja lukuisin esimerkein jälkiteollista maailmaa.

Toffler kuvaili sujuvasti isoja murroksia, joita länsimaissa asuvat ihmiset alkoivat kokea 1960-luvulla. Toffler esimerkiksi ennusti, kuinka internet yleistyy räjähdysmäisesti ja sen, että perinteinen ydinperhe menettää merkitystään.

Hätkähdyttävä tulevaisuus arvosteli taloustieteilijöitä, jotka väittivät, että materiaalisen vaurauden kasvu seisahtuisi. Tofflerin mielestä kasvu voisi jatkua ikuisesti.

Mutta hän ennakoi myös, että vieraantuminen ja huumeiden käyttö lisääntyvät.

Time -lehti kirjoitti taannoin, että tuo tulevaisuuskirja ”kohotti futurologin ammatin osaksi valtavirtaa ja asetti tason, johon kaikkia myöhempiä futurologeja verrattiin”.

Toinen menestyskirja oli The Third Wave (1980). Kirjassa Toffler kuvaili, kuinka digitaalinen teknologia ja tietokoneet muuttavat maailmaa: sähköpostit, keskustelupalstat ja vuorovaikutteinen media tulevat ja yleistyvät.

Toffler ei suinkaan ollut ainut, joka näki kuinka maailma tietokoneistuu ja informaation arvo kohoaa työssä ja tuotannossa. Hän oli kuitenkin selvästi parempi näiden ilmiöiden kansantajuistaja kuin useimmat tutkijat tai kirjailijat.

Toffler teki suosituiksi englanninkielisiä termejä, kuten ”information overload” eli vapaasti suomennettuna ”infoähky”. Yksi termi oli ”prosumer”, sana, jossa yhdistyvät tuottaja ja kuluttaja.

Tofflerin teokset vaikuttivat maailman johtajiin. Toffler antoi heille ja lukuisille yritysjohtajille konsulttiapua. Neuvostoliiton johtaja Mihail Gorbatšov ja muun muassa Kiinan viranomaiset pyysivät Tofflerilta neuvoja.

Yksi Tofflerin kuuluisa väite oli: ”21. vuosisadalla lukutaidottomia eivät ole ne, jotka eivät osaa lukea tai kirjoittaa vaan ne, jotka eivät pysty oppimaan, unohtamaan oppimaansa ja sitten oppimaan uudelleen.”

Kuten monesti futurologeille käy, hänen kaikki ennustukset eivät ole toteutuneet. Hän ennusti muun muassa merenalaisia kaupunkeja ja sen, että avaruus asutettaisiin.

Toffler oli puolalaisten juutalaisten siirtolaisten lapsi, joka syntyi New Yorkissa 1928. Hän valmistui New Yorkin yliopistosta.

Nuorena hän oli marxilainen ja ay-aktivisti, joka kyseenalaisti markkinatalouden pysyvinä pidettyjä lainalaisuuksia. Toffler oli myös jonkin aikaa tehdastyöläisenä Ohiossa.

Sittemmin hänen poliittiset näkemyksensä tasaantuivat. Iäkkäämpänä 1960-luvulla hän kehitteli kirjojensa ajatuksia muun muassa IBM-tietokoneyhtiössä.

Hänen vaimonsa Heidi teki Tofflerin kanssa yhteistyössä kirjoja. Tofflerin tytär Karen kuoli vuonna 2000.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!