Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uskonnollisiin tapahtumiin osallistuvat tekevät vähemmän itsemurhia, kertoo yhdysvaltalaistutkimus

Suomalaistutkija: uskonnollisuus ei juurikaan vaikuta suomalaisten arvioon omasta hyvinvoinnistaan.

Tiede
 
Aleksi Jalava
Kesä on uskonnollisten juhlien sesonkia. Kuva viime kesän Suviseuroista Vaasasta.
Kesä on uskonnollisten juhlien sesonkia. Kuva viime kesän Suviseuroista Vaasasta. Kuva: Aleksi Jalava

Jumalanpalveluksissa ja muissa uskonnollisissa tapahtumissa käyvät naiset tekevät muita vähemmän itsemurhia, selvisi Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa.

Naisilla, jotka eivät käyneet uskonnollisissa tilaisuuksissa lainkaan, oli viisinkertainen itsemurhariski verrattuna hartaustilaisuuksiin osallistuviin naisiin.

Tutkijat seurasivat 89 708 naisen elämää vuodesta 1996 vuoteen 2010. Tuona aikana 36 naista päätti elämänsä omasta tahdostaan. Tutkimuksen julkaisi psykiatrian erikoislehti Jama Psychiatry.

Vertailevan uskontotieteen professori Peter Nynäs Åbo Akademista toteaa, että uskonnon vaikutusta mielenterveyteen on tutkittu paljon. Tulokset ovat hänen mukaansa harvoin yksiselitteisiä: ”Joidenkin teorioiden mukaan uskonto pehmentää elämän kolhuja. Toisaalta uskonnollisen yhteisön normit voivat myös ahdistaa ihmistä, joka käy läpi vaikka avioeroa tai muuta kriisiä”, hän toteaa.

Nynäs kirjoittaa parhaillaan Mika Lassanderin kanssa tieteellistä artikkelia tutkimuksesta, jossa selvitettiin uskonnollisuuden vaikutusta suomalaisten kokemaan hyvinvointiin.

”Tulosten mukaan ihmisten arvioon omasta hyvinvoinnistaan ei vaikuta juurikaan uskonnollisuus tai ei-uskonnollisuus, mutta arvomaailmalla on jonkinlainen vaikutus, joka aiemmissakin tutkimuksissa löydetty vaikutus”, hän kertoo.

Myöskään yhdysvaltalaiset tutkijat eivät osaa varmaksi sanoa, mistä yhteys itsemurhien määrän ja uskonnollisen aktiivisuuden välillä kertoo.

Yksi mahdollinen tulkinta on heidän mukaansa se, että uskonnon harjoittaminen suojelee ihmistä itsemurhalta. Seurakuntaan tai muuhun uskonnolliseen yhteisöön kuuluminen voi tuoda elämään mielekkyyttä ja lohtua.

Toisaalta voi olla niinkin, että uskonnolliseen toimintaan osallistuvat aktiivisimmin ihmiset, jotka voivat jo valmiiksi henkisesti hyvin. Tässä tutkimuksessa ei selvitetty tutkittavien persoonallisuutta eikä esimerkiksi sitä, kokivatko he esimerkiksi toivottomuutta.

Useimmat Yhdysvaltalaiseen tutkimukseen osallistuneista naisista olivat katolisia tai protestantteja. Tutkittavista liki neljäsosa ei käynyt uskonnollisissa tilaisuuksissa lainkaan, 41 prosenttia kävi niissä viikoittain. Vielä useammin tilaisuuksissa kävi vajaa viidesosa naisista, harvemmin kuin kerran viikossa osallistui 16 prosenttia.

Tutkittavien naisten joukko oli suuri, mutta tulosten yleistettävyyttä haittaa se, että itsemurhia tehtiin tutkimuksen aikana melko vähän. Mahdollisia itsemurhan yrityksiä ei tutkimuksessa tilastoitu, tiedotteessa huomautetaan.

Jotta itse uskonnollisuuden yhteyttä itsemurha-alttiuteen voitaisiin luotettavasti tutkia, uskonnollisia tapahtumia pitäisi verrata muihin yhteisöllisiin tilaisuuksiin ja liikkeisiin, sanoo vertailevan uskontotieteen professori Peter Nynäs Åbo Akademista. Myös muita tekijöitä pitää tarkasti harkita.

”Mitä tuloksia saisimme, jos tutkisimme ihmisiä, jotka osallistuvat kerran pari viikossa johonkin heidän omaa maailmankuvaansa ja arvojaan tukevan ryhmän tapaamisiin? Ryhmän, joka haastaa ajattelemaan ja tarjoaa tukea samaan tapaan kuin uskonnollinen yhteisö jäsenelleen”, Nynäs esittää ja ottaa esimerkiksi ympäristöaktivismin tai vaikka Prometheus-leirin tukiyhdistyksen.

Lisäksi pitäisi miettiä, minkälaisia ihmisiä tällaiset tilaisuudet ja toiminta vetävät puoleensa, ja onko jokin muu tähän liittyvä tekijä kytköksissä hyvinvointiin.

”Kyseessä voivat luultavasti olla esimerkiksi ihmiset, jotka helpommin etsivät ja ottavat vastaan muiden ihmisten tukea”, hän sanoo.

Nynäs ja Lassander selvittävät kysymystä parhaillaan myös osana maailmanlaajuista aihetta käsittelevää tutkimusprojektia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!