Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nobel-voittajat vaativat Greenpeacea luopumaan geenimuuntelukampanjasta

Nobelistien mielestä Greenpeace ja muut geenimuuntelua vastustavat järjestöt jarruttavat maatalouden bioteknistä kehitystä.

Tiede
 
Anu-Elina Ervasti
Emmanuel Foudrot / Reuters
Ihmiset osoittivat mieltään yhdysvaltalaista Monsantoa vastaan Lyonissa Ranskassa 2015. Monsanto valmistaa geenimuunneltuja tuotteita.
Ihmiset osoittivat mieltään yhdysvaltalaista Monsantoa vastaan Lyonissa Ranskassa 2015. Monsanto valmistaa geenimuunneltuja tuotteita. Kuva: Emmanuel Foudrot / Reuters

Yli sata Nobel-voittajaa vaatii ympäristöjärjestö Greenpeacea luopumaan kampanjoinnista geenimuunneltuja viljelykasveja vastaan.

Internetissä julkaistua nimilistaa keräävät Washington Post -lehden mukaan Richard Roberts ja Phillip Sharp, jotka saivat vuonna 1993 lääketieteen Nobelin geenitutkimuksestaan. Listalla on tällä hetkellä 110 Nobel-voittajan nimet.

Avoin kirje on osoitettu Greenpeacen lisäksi YK:lle ja maailman valtioiden hallituksille. Nobelistien mielestä Greenpeace ja muut geenimuuntelua vastustavat järjestöt jarruttavat maatalouden bioteknistä kehitystä kiistämällä tieteelliset faktat.

Allekirjoittajat vaativat Greenpeacea lopettamaan geenimuunneltujen viljelykasvien ja elintarvikkeiden, etenkin niin sanotun kultaisen riisin, vastaisen kampanjoinnin sekä tunnustamaan geenimuuntelua koskevat tieteelliset löydökset.

”Kultainen riisi” on aasianriisin geenimuunneltu versio, joka sisältää runsaasti A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia. Lajikkeesta on toivottu ratkaisua monissa maissa yleiseen A-vitamiinin puutteeseen, joka Maailman terveysjärjestön WHO:n arvion mukaan sokeuttaa tai tappaa jopa satojatuhansia lapsia vuodessa. Lajike on kuitenkin saanut ristiriitaisen vastaanoton, eikä sitä ole toistaiseksi otettu käyttöön.

Greenpeace kutsuu omassa vastauksessaan kultaista riisiä ”epäonnistuneeksi” ratkaisuksi ja huomauttaa, että tuotetta ei ole markkinoilla, vaikka sitä on tutkittu yli 20 vuotta.

”Selkeyden vuoksi: puhumme jotain sellaisesta, mitä ei ole edes olemassa”, kirjoittaa järjestön edustaja Wilhelmina Pelegrina.

Järjestön mielestä lajikkeeseen ei pitäisi enää investoida, vaan panostaa muun muassa ravinnonsaannin oikeudenmukaiseen jakautumiseen.

Ruoan geenimuuntelua ovat vastustaneet useat kansalaisjärjestöt, joista Greenpeace kuuluu suurimpiin ja vaikutusvaltaisimpiin.

Järjestön huolena on muun muassa se mahdollisuus, että geenimuunnellut lajikkeet leviäisivät luontoon ja risteytyisivät luonnonvaraisten lajikkeiden kanssa arvaamattomin seurauksin.

Nobelistien kirjeen mukaan geenimuunnellut elintarvikkeet on todettu vähintään yhtä turvallisiksi kuin perinteisesti jalostetut, eikä niiden ole kertaakaan havaittu vaikuttaneen haitallisesti ihmisten tai eläinten terveyteen.

Myöskään maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan markkinoilla olevien geenimuunneltujen ruokien ei ole havaittu aiheuttaneen ihmisille terveyshaittoja. Tieteenala on tosin verrattain tuore.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!