Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanskalaistutkimus: kolme neljästä saa vauvan hedelmöityshoidossa

Raskaaksi tulon todennäköisyyttä hoidon aikana määrittelee ennen kaikkea ikä. Yli nelikymppisistäkin joka neljäs sai lapsen.

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Marja Airio
Lapsettomuushoitoihin tulevilla vanhemmilla on tanskalaistutkimuksen mukaan 75 prosentin todennäköisyys saada vauva.
Lapsettomuushoitoihin tulevilla vanhemmilla on tanskalaistutkimuksen mukaan 75 prosentin todennäköisyys saada vauva. Kuva: Marja Airio

Hyviä uutisia lasta toivoville: valtaosa naisista, jotka saavat hoitoa lapsettomuuteen, saa vauvan viiden vuoden kuluessa. Asia kävi ilmi 20 000:n Tanskassa vuosina 2007–2010 hedelmöityshoitoihin osallistuneen naisen tiedoista.

Analyysi osoitti, että 57 prosenttia tutkituista naisista synnytti vauvan hoidon avulla. Lisäksi 14 prosenttia oli tullut raskaaksi spontaanisti joko hoitojen loputtua tai niiden välissä.

Yli puolet aineiston vauvoista syntyi kahden vuoden aikana hoitojen aloituksesta.

Eniten raskauden onnistumiseen vaikutti naisen ikä, tutkijat huomasivat. Alle 35-vuotiaiden vauvaprosentti oli 80 ja 35–40-vuotiaiden 60,5. Yli nelikymppisistäkin lapsen sai 26 prosenttia.

Tanskassa hedelmöityshoitojen tuloksia on mahdollista eritellä näin tarkasti, koska kaikki hoidot rekisteröidään synnytystietojen yhteyteen, tutkijat kertovat tiedotteessa.

”Lapsettomuudesta kärsivillä on kaksi kysymystä tullessaan hoitoihin: kuinka suuri mahdollisuus meillä on saada lapsi ja milloin se tapahtuu. Nyt meillä on tarjota heille luotettava ennuste jo hoidon alkaessa”, toteaa lääkäri Sara Malchau Kööpenhaminan yliopistosta.

”Kaiken kaikkiaan mahdollisuus lapsen saamiseen on hyvä. Se voi kuitenkin viedä aikaa”, hän summaa.

Malcau esittelee tanskalaistutkimusta Eshre-konferenssissa Helsingissä keskiviikkona.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!