Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko kolesteroli olla liian matala? HSTV:n tiedeohjelma Sfääri vastaa

Tiedeohjelma sfäärin vieraana on tällä kertaa kolesterolin tutkija Pauli Ohukainen. Hän on väitellyt verisuonten biologiasta.

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Sfääri – tieteen ohituskaista – osa 12
Sfääri – tieteen ohituskaista – osa 12
Ivan Puopolon vieraana tänään verisuonien ja kolesterolin erikoismies Pauli Ohukainen. Tiedeuutisia kommentoi stand up -koomikko Kaisa Pylkkänen.

”Yritän elää niin kuin opetan”, sanoo verisuonten tutkija Pauli Ohukainen. Hänen oma kolesteroliarvonsa on hieman yli kolme.

Hän oli kerran tovin ihan kokeeksi täydellinen kasvissyöjä. Ohukainen halusi tutkijana nähdä, laskevatko kolesterolin arvot.

Näin kävi. Ohukainen sanoo, että kolesterolin arvo ei voi olla liian alhainen. Kolesterolia syntyy elimistössä yli 90-prosenttisesti muualla kuin maksassa. Sitä syntyy elimistöön aina. Maksa on vain kolesterolin tuotannon varajärjestelmä.

Ihminen myös tarvitsee kolesteroleja. Ne ovat tärkeitä elimistön solukalvojen, vatsahappojen ja hormonien valmistumisessa.

Kovan rasvan roolista kolesterolin arvoissa on viime aikoina kiistelty. Kiistan taustalla on Ohukaisen mielestä tutkimuksia, jossa kovaa rasvaa on tutkittu eristyneissä oloissa. Rasvojen roolia tutkittiin grammojen tarkkuudella.

Elävässä elämässä kovan rasvan osuus sekoittuu moniin muihin tekijöihin, ja siksi sen osuutta on vaikea arvioida.

Sfäärin alussa puidaan myös viikon tiedeuutisia. Yhden mukaan norsuilla on tarkin nisäkkäiden hajuaisti. Studiossa vieraileva stand up -koomikko ja käsikirjoittaja Kaisa Pylkkänen haluaisi, että suomalaisten hajuaistia tutkittaisiin.

”Siinä voisi paljastua suomalaisten persous pekonirasvan ja pakokaasujen hajuihin.”

Zikaa vastaan on lopulta kehitetty rokote. Pylkkäsen mielestä se on taas selvä osoitus rokotteiden tehosta. Hän ei voi sietää rokotuksien vastustajia.

Katso koko lähetys oheiselta videolta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!