Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siilit menestyvät kaupungissa jopa paremmin kuin maalla

Citysiilit kukoistavat, kunhan ne löytävät parturoimattomia pihoja asuinpaikoikseen.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Laura Aslo-Suominen
Siili on miljoonien vuosien aikana sopeutunut moniin oloihin.
Siili on miljoonien vuosien aikana sopeutunut moniin oloihin. Kuva: Laura Aslo-Suominen

Siilit ovat todellisia selviytyjiä. Ne ovat 15 miljoonan vuoden aikana sopeutuneet ympäristön ainaisiin muutoksiin, viimeiseksi kaupungistumiseen.

Siilit viihtyvät kaupungeissa erinomaisesti. Useiden kaupunkien siilikanta on jo tiheämpi kuin maaseudun, Hampurin yliopiston tutkijat kertoivat kokeellisen biologian kokouksessa Brightonissa maanantaina tutkimustiedotteessa.

Tutkijat kiinnittivät siileihin lähettimiä selvittääkseen, miten kaupunkisiilit liikuskelevat kesällä ja horrostavat talvella.

Kaupunkisiilien talvihorros oli yhtä pitkä ja syvä kuin maalaissiileilläkin. Näin siitä huolimatta, että niiden pesäpiilo oli usein liki tiheäliikenteisiä teitä.

Kesällä kaupunkisiilit kuljeskelivat noin viiden hehtaarin alueella. Maalla niiden elinpiiri on kymmenen kertaa isompi.

Suomessa siilien elinpiirit muistuttavat kaupungissakin tiettävästi enemmän Saksan maalaissiilien elinpiiriä.

Urossiili liikkuu Suomessa keskimäärin liki sadan ja naaras 55 hehtaarin alueella, selvisi biologi Anni Raution Itä-Suomen yliopiston väitöksessä pari vuotta sitten. Urosten elinpiiri on laajimmillaan paritteluaikaan keväällä, naaraiden elinalue kasvaa syksyä kohden.

”Olemme sen verran pohjoisessa, että siili joutuu hakemaan ravintoa laajemmalta alueelta pärjätäkseen.”

Rautio tutki siilien liikkeitä lähettimien avulla Joensuussa. Siellä siilit viettävät kaksi kolmasosaa vuodesta talvihorroksesta.

Meilläkin siilit pärjäävät paremmin kaupungissa kuin maalla. Siilit suosivat peltoja ympäröiviä pusikoita ja vastaavia elinympäristöjä, jotka vähenevät peltojen kasvaessa ja maatalouden tehostuessa.

”Kaupungissa on tarjolla mosaiikkimaista elinympäristöä, jossa pihat, puistot ja kaupunkimetsät vuorottelevat”, Rautio selittää.

Päivisin citysiilit pysyttelevät pesissään. Öisin ne mönkivät pihoihin ja puistoihin syömään. Joensuun siilit tutustuivat ruokakuppien tarjontaan ja isojen tapahtumien jälkimaininkeihin.

”Pesäpallopelien jälkeen ne kävivät kentällä napsimassa nakkipaloja ja Ilosaarirockin jälkeen niille kelpasi kaikki oksennuksesta lähtien.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!