Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat: Tyydyttymättömät rasvat saattavat jopa pidentää elämää

Tyydyttyneiden rasvojen runsas syöminen voi sen sijaan lisätä ennenaikaisen kuoleman riskiä, kertoo laaja amerikkalaistutkimus.

Tiede
 
Pete Aarre-Ahtio
Lähes kaikki kasvirasvat ovat tyydyttymättömiä, pehmeitä rasvoja. Poikkeuksen tekee esimerkiksi kookosrasva, joka on huoneenlämmössä kiinteää.
Lähes kaikki kasvirasvat ovat tyydyttymättömiä, pehmeitä rasvoja. Poikkeuksen tekee esimerkiksi kookosrasva, joka on huoneenlämmössä kiinteää. Kuva: Pete Aarre-Ahtio

Runsaasti tyydyttymättömiä eli pehmeitä rasvoja syövät ihmiset kohtaavat ennenaikaisen kuoleman harvemmin kuin henkilöt, jotka popsivat kovia rasvoja tai kovetettuja transrasvoja. Näin päättelivät tutkijat, jotka seurasivat yli 126 000 ihmisen elämää kolmella vuosikymmenellä.

Tutkittavat vastasivat 2–4 vuoden välein kyselyyn, jossa udeltiin heidän ruokavaliostaan, terveydentilastaan ja elämäntavastaan.

Jopa 32 vuotta kestäneen seurannan aikana runsas neljäsosa tutkittavista menehtyi. Harvardin ja Brighamin yliopistojen tutkijat analysoivat, mikä yhteys kuolleisuudella oli kyselyvastauksiin. Kokonaiskuolleisuuden lisäksi he tarkastelivat erikseen syövistä, sydän- ja verisuonitaudeista, hengityselinsairauksista sekä neurodegeneratiivisista sairauksista johtuneita kuolemia.

Haitallisimmiksi osoittautuivat tässä tutkimuksessa kovetetut transrasvat. Aina kun niiden osuus lautasella kasvoi kaksi prosenttia, suureni ennenaikaisen kuoleman riski tutkimuksen aikana 16 prosenttia. Tyydyttyneillä eli kovilla rasvoilla oli samansuuntainen mutta lievempi vaikutus.

Tyydyttymättömiä rasvoja runsaasti syöneillä oli sen sijaan ainakin 11, jopa 19 prosenttia pienempi riski kuolla ennenaikaisesti tutkimuksen aikana. Vaikutus päti niin kerta- kuin monityydyttymättömiin rasvoihin.

Pelkkä kovien rasvojen välttely ei kuitenkaan takaa terveyttä, jos ruokavaliossa on paljon hiilihydraatteja, tutkijat huomasivat.

Tämä voi johtua heidän mukaansa siitä, että amerikkalaisessa ruokavaliossa hiilihydraatit ovat usein peräisin sokereista ja valkeasta viljasta. Niiden runsas käyttö lisää kuolleisuutta samaan tapaan kuin tyydyttyneen rasvankin.

Kovien rasvojen korvaaminen tyydyttymättömillä rasvoilla vähensi riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin, syöpään, neurodegeneratiivisiin sairauksiin ja hengityselinten sairauksiin.

”Käytännössä tähän voi päästä korvaamalla eläinrasvoja erilaisilla pehmeillä kasviöljyillä”, ehdottaa tiedotteessa ravitsemuksen ja epidemiologian professori Frank Hu Harvardin yliopistosta.

Tutkimuksen tulokset ovat linjassa lukuisten aiempien tutkimusten kanssa, jotka ovat osoittaneet kolesteroliarvojen paranevan, kun ruokavalion kovia rasvoja korvataan pehmeillä. Tutkimuksen julkaisi Jama Internal Medicine.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!