Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Herkkuvero tepsi Meksikossa – jäätelön, sipsien ja muiden kaloripommien ostaminen väheni

Suomen makeisveron vaikutuksia ei tarkkaan tiedetä.

Tiede
 
Teppo Johansson
Toisin kuin Suomen makeisvero, Meksikon herkkuvero koski kaikkia normaalin ravitsemuksen kannalta tarpeettomia herkkuja, joiden energiatiheys on yli 275 kilokaloria sataa grammaa kohden.
Toisin kuin Suomen makeisvero, Meksikon herkkuvero koski kaikkia normaalin ravitsemuksen kannalta tarpeettomia herkkuja, joiden energiatiheys on yli 275 kilokaloria sataa grammaa kohden. Kuva: Teppo Johansson

Meksikossa runsaasti energiaa sisältävien herkkujen myynti on laskenut uuden veron myötä.

Meksiko on verottanut vuoden 2014 alusta esimerkiksi sipsejä, leivoksia, kakkuja ja muita ruokia, joiden energiatiheys on vähintään 275 kilokaloria sataa grammaa kohden. Herkkuveron verokanta on kahdeksan prosenttia.

Veron käyttöönoton jälkeen näiden herkkujen kulutuksessa on nähty selvä muutos. Verrattuna veroa edeltävien vuosien kehitykseen herkkujen kulutus on vähentynyt keskimäärin viitisen prosenttia. Se tarkoittaa 25 grammaa henkilöä kohden kuukaudessa.

Asia selvisi tutkimuksessa, jonka Plos Medicine -tiedelehti julkaisi diabeteksen ehkäisyyn keskittyneessä erikoisnumerossaan. Tutkimus toteutettiin kotitalouksiin jaetulla kyselyllä.

Herkkuveron vaikutus meksikolaisten ostoskäyttäytymiseen oli yhteydessä sosioekonomiseen asemaan. Vero puri voimakkaimmin alimmassa sosioekonomisessa asemassa oleviin, heidän herkkuostoksensa vähenivät kymmeneksellä. Keskiluokan kulutus väheni vajaalla kuudella prosentilla. Sen sijaan rikkaimpien ja parhaassa sosiaalisessa asemassa olevien herkuttelua vero ei suitsinut.

Herkuista kieltäytyminen ei lisännyt muiden ruokien kulutusta.

Suomessa samansuuntaista on yritetty vuonna 2011 palautetulla makeisverolla. Se koskee vain makeisia ja jäätelöitä.

Veron vaikutuksia suomalaisten herkutteluun ei tarkkaan tiedetä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tutki suomalaisten ruoankäyttöä viimeksi vuonna 2012, jolloin makeisten ja jäätelön kulutuksessa ei huomattu muutoksia. Tutkimus toteutetaan seuraavan kerran ensi vuonna.

Makeisvero poistuu ensi vuoden alussa, koska se antaa EU-komission mukaan kilpailuetua esimerkiksi kekseille, joista veroa ei kanneta. Suomalaisten keksinsyönti onkin lisääntynyt.

Samantapainen vero on virvoitusjuomien valmistevero, jota on kannettu vuodesta 1940 alkaen. Se peritään maitoa lukuun ottamatta kaikista alkoholittomista juomista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!