Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keinotekoinen ihmisen perimä voisi auttaa selvittämään sairauksia – ja tuottamaan ihmiselle varaosia

Keinotekoisen perimän perustava kokous pidettiin toukokuussa Harvardin yliopistossa Bostonissa.

Tiede
 
Reuters / National Human Genome Research Institute
Ihmisellä on noin 19000 geeniä. Ne sijaitsevat kromosomeissa kierteisessä dna-nauhassa, jota piirros kuvaa,
Ihmisellä on noin 19000 geeniä. Ne sijaitsevat kromosomeissa kierteisessä dna-nauhassa, jota piirros kuvaa, Kuva: Reuters / National Human Genome Research Institute
Fakta

Perimän geeneissä on ihmisen ”valmistusohje”

 Solujemme geeneissä on se informaatio, jonka avulla muodostuu ensiksi alkio ja sitten aikuinen ihminen.

 Aikuisessa geenit tuottavat jopa sataa tuhatta erilaista proteiinia. Ne pitävät elossa kehon soluja, joita on yli 37 biljoonaa.

 Ihmisellä on noin 19 000 geeniä. Ne sijaitsevat kromosomeissa kierteisessä dna-nauhassa. Se rakentuu emäspareista.

 Dna-juoste koostuu nukleotideistä, joissa on kolme osaa: sokeri, fosfaatti ja emäs. Sokeri- ja fosfaattiosa ovat dna:n nukleotideissä samanlaisia. Emäsosia on neljä erilaista: tymiini (T), adeniini (A), guaniini (G) ja sytosiini (C).

 Geneetikot osaavat valmistaa emäksiä laboratoriossa. Toistaiseksi on saatu aikaan 200 emäsparin pituisia nauhoja. Ihmisen perimässä emäspareja on noin 3,1 miljardia.

 Lyhenne Hgp, human genome project, viittaa suurhankkeeseen, jossa ihmisen perimän emäsjärjestys selvitettiin täysin vuosina 1990–2003. Siihen osallistui tuhansia geneetikkoja useissa maissa. Kaikkien geenien toimintaa ei silti vielä tiedetä.

 2000-luvun alussa luultiin, että perimätiedon avulla saataisiin nopeasti hoitoja sairauksiin. Lupaus on toteutunut osin sairauksissa, joissa sairauden syynä on vain yksi geeni.

Geneetikot uskovat, että ihmisen koko perimän eli genomin voisi valmistaa laboratoriossa.

Sitä varten on perusteilla hanke, jonka työnimi on Hgp write.

Vapaasti suomennettuna se tarkoittaa ”kirjoitettu ihmisen perimä”. Tekoperimällä voisi tehokkaasti testata geenien vaikutusta soluihin.

Perimä eli pitkä dna-nauha koottaisiin molekyyleistä. Siihen ei siis otettaisi dna:n osasia suoraan luonnosta.

Geneetikot ja molekyylibiologit tietävät dna:n perustavan kemian. Perimään kuuluvia emäspareja on jo koottu laboratorioissa. Tähän mennessä on kyetty tekemään pisimmillään 200 emäsparin pätkiä.

Yhdessä geenissä on kuitenkin yleensä tuhansia emäspareja. Koko ihmisen perimän pituus on yli kolme miljardia emäsparia.

Tekoperimään on siis vielä paljon matkaa. Geenitekniikat edistyvät kuitenkin koko ajan. Samalla perimän kokoamisen ja selvittämisen hinta halpenee jyrkästi. Emäsparin saa koottua jo muutamilla senteillä.

Hiivan keinotekoista perimää kootaan jo Sc2.0-hankkeessa. Se valmistuu 2017. Hiivassa on ”vain” 12 miljoonaa emäsparia.

Työkaluja tekoperimän valmistukseen on useita. Tuhansia dna-palikoita on tarjolla – kuin legoja kaupan hyllyllä – esimerkiksi BioBrick-hankkeessa. Dna:n keinotekoisia osia voidaan jo laittaa solulinjoihin, joissa testataan lääkkeitä.

Keinotekoisen perimän perustava kokous pidettiin toukokuussa Harvardin yliopistossa Bostonissa – salassa.

Paikalle kutsuttiin lähes 150 huippugeneetikkoa, joita kiellettiin aluksi puhumasta medialle. He eivät myöskään saaneet twiitata kokoustiloista.

Kutsutut geneetikot tuntevat tieteenalan, jota sanotaan synteettiseksi biologiaksi. Se on sellaisen biologian kokoamista ja suunnittelua, jota ei suoraan tavata luonnossa.

Kokouksen salailu herätti närää alaa seuraavissa piireissä. Syntyi keskustelua siitä, mitä keinotekoisesta perimästä voisi seurata.

Hankkeen arvostelijat sanovat, että tekoperimä voisi karata käsistä. Se ehkä tarjoaisi ennen pitkää mahdollisuuden kloonaukseen. Ehkä joku maksaisi siitä, että saisi valmistaa yli-ihmisiä. Einsteinin klooneja?

Osa kutsutuista asiantuntijoista jäi siksi tulematta tekoperimän ensitapaamiseen. Hankkeen etiikkaa ei heidän mukaansa ole pohdittu tarpeeksi.

”Arvostelijat eivät anna oikeaa kuvaa Hgp write -hankkeesta”, puolustautuu yksi kokouksen koollekutsuja ja kuulu geneetikko, George Church.

Hän kertoi The New York Times -lehdelle toukokuussa, että Hgp write keskittyisi solujen, ei uuden ihmisen luomiseen.

Churchin mukaan perustava kokous oli salainen, koska hankkeesta oli lähtenyt artikkeli Science-tiedelehteen. Aloitteesta ei siksi heti saanut puhua julkisesti. Churchin ryhmän artikkeli julkaistiinkin Science-lehdessä 2. kesäkuuta.

Church kirjoittaa, että hanke tuottaisi monia perimiä, esimerkiksi tärkeiden kotieläinten ja kasvien tekoperimät.

Tekoperimä voisi auttaa selvittämään, miksi jotkut ihmiset ovat alttiita tietyille taudeille.

”Voisimme ujuttaa eri geenejä ihmiskunnan geenien korttipakkaan ja selvittää, miten ne säätelevät solujamme”, lupailee Church.

Laboratorion perimän avulla voitaisiin kokeilla, mitkä geenit yhdessä ja erikseen aiheuttavat tiettyjä sairauksia.

”Pelkkä geenien lukeminen ei riitä siihen, että tauteja voitaisiin hallita. Geenejä pitää myös osata rakentaa”, sanoo hankkeesta synteettisen biologian professori Susan Rosser Edinburghin yliopistosta.

Tekoperimän tiedon avulla voisi ehkä muuttaa sian perimää niin, että siassa voisi kasvattaa ihmisen elimiä varaosiksi. Monia kauhistuttaa jo ajatuskin sellaisesta.

Tekoperimän avulla voisi ehkä kehittää soluja, joihin virukset eivät vaikuttaisi. Tai tuottaa soluja, jotka eivät koskaan muuntuisi syöpäsoluiksi.

Kantasoluhoitojen yksi ongelma on se, että jakautuessaan solut voivat muuttua myös syöpäsoluksi. Tekosoluilla tämän voisi yrittää estää.

Tekoperimä ei ole vielä saanut tuekseen senttiäkään. Ei yrityksiltä eikä hallituksilta. Kiinnostusta kuitenkin on.

Rahaa tarvittaisiin satoja miljoonia dollareita, arvioivat tutkijat tiedelehti New Scientistissa. Pelkkä aloitus maksaisi arviolta sata miljoonaa.

Tekoperimän mallina ei Churchin mukaan olisi yksi tietty henkilö tai ihmisryhmä. Se laadittaisiin tietokoneen avulla.

Hanketta on siksi puskenut alkuun myös ohjelmistotalo Autodesk. Yhtiö ehdotti tekoperimää jo 2012.

Hankkeen laajuutta on verrattu Ihmisen perimän selvitykseen (human genome project), joka valmistui 2003. Ihmisistä saatu geenitieto ei ole vielä lunastanut siihen kohdistuvia lupauksia, vaikka eteenpäin on menty.

Tekoperimä olisi ehkä tie kohti räätälöityjä geenihoitoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!