Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kannabiksen polttaminen yhdessä tupakan kanssa lisää riippuvuusriskiä

Muilla tavoin kannabista käyttävät ovat motivoituneempia lopettamaan huumausaineen käytön, selvisi tutkimuksessa.

Tiede
 
Outi Pyhäranta
Kannabiksen sekoittaminen tupakkaa tehostaa sen vaikutusta, mutta vahvistaa myös psykologista riippuvuutta.
Kannabiksen sekoittaminen tupakkaa tehostaa sen vaikutusta, mutta vahvistaa myös psykologista riippuvuutta. Kuva: Outi Pyhäranta

Tupakka ja kannabis kuuluvat maailman suosituimpiin päihteisiin, ja niitä myös poltetaan hyvin yleisesti yhdessä. Se tehostaa kannabiksen vaikutusta, mutta lisää myös riskiä jäädä siihen koukkuun, kertoo Frontiers in Psychiatry -tiedelehden julkaisema tutkimus.

”Kannabis ei ole yhtä addiktoivaa kuin tupakka, mutta osoitimme, että niiden sekoittaminen keskenään heikentää motivaatiota lopettaa näiden päihteiden käyttö”, kertoo kliinisen psykofarmakologian tohtorikoulutettava Chandni Hindocha Lontoon University Collegesta tiedotteessa.

Hindocha kumppaneineen selvitti asiaa maailmanlaajuisen kyselytutkimuksen avulla. Siihen vastasi yli 33 600 ihmistä 18 eri maasta.

Vastausten perusteella kannabiksen polttaminen yhdessä tupakan kanssa lisää riskiä psykologisen riippuvuuden syntyyn. Niillä, jotka nauttivat kannabista tällä tavoin, on matalampi motivaatio pyrkiä eroon sekä kannabiksesta että tupakasta kuin niillä, jotka käyttävät kannabista muilla tavoilla.

Kannabiksen käyttötottumukset vaihtelevat tutkimuksen mukaan maanosittain. Euroopassa tavallisinta on kannabiksen polttaminen piipussa tai savukkeena tupakan tapaan. Sen sijaan esimerkiksi Kanadassa suosittuja vaporisaattoreita eli höyrystimiä käytetään Euroopassa vähän.

Henkilöt, jotka käyttivät kannabista muutoin kuin polttamalla, olivat yli 60 prosenttia halukkaampia lopettamaan kannabiksen käytön kuin kannabista sauhuttelevat. He olivat innokkaampia myös lopettamaan tupakanpolton.

”Tutkimuksemme korostaa annostelutavan merkitystä kannabiksen terveysvaikutusten arvioinnissa ja osoittaa, että tupakan ja kannabiksen yhtäaikainen käyttö yhdistyy alentuneeseen motivaatioon lopettaa tupakointi sekä etsiä apua tupakan ja kannabiksen käytön lopettamiseen”, sanoo tiedotteessa addiktioiden professori Michael Lynskey Lontoon University Collegesta.

Tutkimukseen vastanneista 16 prosenttia oli polttanut tupakkaa yksinomaan kannabiksen kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!