Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi koppakuoriaisella on siivet?

Tiede
 
Helsingin Sanomat
RAIMO POUTANEN
Perunan vihollinen koloradonkuoriainenkin voi lentää pitkiäkin matkoja tuulten mukana. Etusiivet eli niin sanotut peitinsiivet ovat kovettuneet panssariksi
Perunan vihollinen koloradonkuoriainenkin voi lentää pitkiäkin matkoja tuulten mukana. Etusiivet eli niin sanotut peitinsiivet ovat kovettuneet panssariksi Kuva: RAIMO POUTANEN

Volter Juslen, 3

Lähes kaikilla koppa- eli kovakuoriaisilla on kaksi etusiipeä ja kaksi takasiipeä. Siivistä on kovakuoriaisille paljon hyötyä.

Etusiivet eli niin sanotut peitinsiivet ovat kovettuneet ritarien haarniskan kaltaiseksi kovaksi panssariksi. Nämä peitinsiivet suojaavat koppakuoriaisia esimerkiksi kuivumista ja petoja vastaan. Peitinsiivissä saattaa olla myös kuvioita, jotka auttavat naamioitumisessa ja varoittavat petoja.

Koppakuoriaisten takasiivet eli niin sanotut lenninsiivet ovat puolestaan hennot, kalvomaiset ja läpinäkyvät. Niiden avulla kovakuoriainen voi lentää paikasta toiseen. Lenninsiipiä ja lentotaitoa tarvitaan, kun kovakuoriainen pakenee petoja tai etsii uusia ruokapaikkoja. Joskus koppakuoriaiset voivat lentää pitkiäkin matkoja jopa maasta toiseen.

Levätessään tai kävellessään kovakuoriainen taittelee hennot takasiivet kauniisti kovien peitinsiipien alle suojaan. Näin ne eivät mene niin helposti rikki, kun koppakuoriainen liikkuu kasvien ja kivien seassa.

Ilari E. Sääksjärvi, eläintieteen dosentti, Turun yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!