Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siirtogeeni teki hiiristä superhaistajia – nyt jyrsijöitä koulitaan nuuskimaan maamiinoja

Menetelmä tarkentaa myös sitä, miten ihmisen hajuaisti toimii.

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Paul Feinstein
Punainen fluoresenssiväri paljastaa hiiren superhajuaistireseptorien yhteydet aivoihin, vihreä tavalliset.
Punainen fluoresenssiväri paljastaa hiiren superhajuaistireseptorien yhteydet aivoihin, vihreä tavalliset. Kuva: Paul Feinstein

Kirsi Heikkinen

New Yorkissa on hiiriä, joilla on superhajuaisti. Ne pystyvät erottamaan minkä tahansa hajun pelkästä häivähdyksestä, kertoo Cell Reports.

Kaikki kaupungin hiirulaiset eivät tähän sentään kykene, vaan supernuuskijat asuvat New Yorkin yliopiston laboratoriossa. Niiden hajuaistia on paranneltu geeninsiirtotekniikalla. Superaistinsa avulla ne voivat haistaa vaikka piilotetun pommin.

Haistaminen perustuu perimmiltään siihen, että hajuaineiden molekyylit tarttuvat nenän hermosolujen reseptoreihin. Solut ovat erikoistuneet eri hajumolekyyleihin, joten jonkin tietyn tuoksun tai hajun vastaanottimia on nenässä vain vähän.

Biologian apulaisprofessori Paul Feinstein halusi tietää, voisiko reseptoreja lisätä ja samalla tehostaa hajun aistimista.

Hän tuikkasi hiiren alkioon dna:ta, joka tuottaisi ylimääräisiä hajureseptoreja. Muutaman epäonnistuneen yrityksen jälkeen työ tuotti tulosta. Syntyi hiiriä, joiden hajusoluissa ilmeni haluttua reseptoria normaalia enemmän. Testimolekyyliksi oli valittu asetofenoni, jonka tuoksu on makea.

Ryhmä onnistui samalla menetelmällä siirtämään myös ihmisen hajureseptorigeenin hiireen. Edistysaskel auttaa selvittämään oman hajuaistimme toimintaa. Se nimittäin tunnetaan yllättävän huonosti, tutkijat korostavat tiedotteessa.

“Hajuaisti on yksi viidestä perusaististamme. Silti meillä ei ole paljoakaan tietoa siitä, miten aivot koodaavat hajuaineita”, Feinsten sanoo.

Tutkijat varmistivat vielä, että siirtogeenisten hiirten hajuaisti tosiaan oli herkistynyt valitulle aineelle.

He merkitsivät hajureseptorit fluoresoivilla väriaineilla, mikä mahdollisti hajusolujen toiminnan seuraamisen elävillä hiirillä. Osoittautui, että siirtoreseptorit olivat käyttökunnossa, ja että niitä oli muita runsaammin.

Hajuaistin herkkyyttä testattiin vielä opettamalla hiiret välttelemään asetofenonia. Kävi ilmi, että siirtogeeniset superhaistajahiiret tunnistivat hajun jopa satoja kertoja pienempinä pitoisuuksina kuin verrokkihiiret.

Ryhmä pyrkii nyt kaupallistamaan teknologiansa ja on perustanut sitä varten yrityksen nimeltä MouSensor.

Yhdysvaltain puolustusministeriö rahoittaa saman yhtiön hanketta, jossa kehitetään superhaistajarottia. Tavoitteena on kehittää rottia, jotka haistavat räjähdysaineita ja tunnistavat maamiinoja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!