Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kasvit voivat herkistää ihon pahasti auringonvalolle

Jättiukonputken lisäksi tavalliset vihannekset ja yrtit voivat aiheuttaa auringonvalon kanssa ihottuman. Myös Margarita-drinkki voi tuottaa ”palovamman”

Tiede
 
Mari Heikkilä
Raimo Suhonen
Lipstikkakin voi aiheuttaa auringonvalon kanssa ihottumaa.
Lipstikkakin voi aiheuttaa auringonvalon kanssa ihottumaa. Kuva: Raimo Suhonen
Fakta

Oireita ehkä aurinkoisena päivänä:

 Putkikasvit, etenkin ukonputket, väinönputki

 Sitruskasvit, etenkin lime, sitruuna, bergamotti

 Selleri, palsternakka, porkkana, fenkoli

 Tilli, persilja

 Viikuna, fiikus

 Mooseksenpalavapensas

Kesä on ihanaa aikaa möyriä puutarhassa.

Kasvien hellimisellä aurinkoisena kesäpäivänä voi kuitenkin olla yllättäviä seurauksia. Jotkin kasvit tuottavat yhdisteitä, jotka herkistävät ihon auringonvalolle. Pahimmillaan seurauksena voi olla palovamman kaltaisia oireita.

Moni tietää jo, että jättiukonputkea kannattaa varoa.

Mutta myös monet tuiki tavalliset kasvit voivat aiheuttaa auringon ultraviolettivalon kanssa samantyyppisen ihottuman.

Tällaisia kasveja ovat esimerkiksi porkkana, selleri, palsternakka, tilli ja persilja. Niiden lehtiruotien käsittely voi olla oireiden syy.

Ilmiötä kutsutaan fytofotodermatiitiksi. Sanahirviö tarkoittaa kasvien (fyto) ja valon (foto) aiheuttamaa ihotulehdusta (dermatiitti). Ihottuma johtuu kasvien tuottamista kemikaaleista, furanokumariineista, joita on yli tusina erilaisia.

Kasvit tuottavat niitä estääkseen tuhohyönteisiä sekä sieni- ja bakteeritauteja.

Colourbox
Jättiukonputki tunnetaan siitä, että sen koskettamista kannattaa varoa.
Jättiukonputki tunnetaan siitä, että sen koskettamista kannattaa varoa.

Ihottuma syntyy, kun furanokumariini reagoi iholla auringon uv-a-valon kanssa.

Siitä muodostuu ärhäköitä yhdisteitä, jotka sitoutuvat perimään ja heikentävät solukalvoa. Tämän seurauksena ihon pintakerroksen solut tuhoutuvat.

Ihotulehdus näkyy noin vuorokauden kuluttua altistumisesta. Pahimmillaan poltteleva ja kipeä ihottuma on yleensä parin kolmen vuorokauden jälkeen.

Vaara ei vaani ainoastaan kotipuutarhureita. Fytofotodermatiittia kutsutaan ulkomailla myös nimillä Margarita-ihottuma tai lime-tauti. Nimitykset paljastavat, että yksi furanokumariinia runsaasti sisältävä kasvi on – limetti.

Aurinkoinen lomapäivä rannalla ja päälle kaatunut Margarita-juoma on huono yhdistelmä.

Verkon kuvahaulla ”Margarita dermatitis” saa näkyviin paljonpuhuvia kuvia siitä, mitä limettiä sisältävä alkoholijuoma voi saada aikaiseksi.

Ongelmia voi aurinkoisena päivänä aiheuttaa myös kosmetiikka, joka sisältää kasveista peräisin olevia uutteita, kuten sitrushedelmien öljyjä. Yksi esimerkki on bergamottiöljy, jota käytetään muun muassa parfyymeissä ja voiteissa.

Fytofotodermatiitissa iholla näkyy yleensä tarkkarajainen punoittuma. Lisäksi voi pahimmillaan nousta ilkeitä palovamman tyyppisiä rakkuloita.

Kuvio iholla, useimmiten käsissä tai jaloissa, paljastaa, mihin kohtiin furanokumariinipitoista ainetta on joutunut.

Jos limetistä tai sitruunasta on esimerkiksi puristusvaiheessa roiskunut pisaroita käsiin, iholla näkyy auringonvalolle altistumisen jälkeen pieniä, pisaramaisia punoittumia.

Ulkomailla on joskus jopa epäilty lapsen joutuneen pahoinpidellyksi, kun ihossa on näkynyt punaisia kädenjälkiä. Syyksi on ilmennyt, että vanhempi on koskettanut lasta sitrusmehun tahrimilla käsillään.

Sinänsä ihottuman ehkäisy on helppoa, jos huomaa olla asialla ajoissa ennen auringonpaistetta. Pitää vain pestä aine pois iholta vedellä ja saippualla, niin oireita ei tule.

Artikkeliin liittyvät

Kasviperäinen ihottuma on usein vaikea tunnistaa, varsinkin kun se tulee viiveellä.

Ihotautilääkäri Ville Kiiskin mukaan erikoislääkärin vastaanotolle saakka fytofotodermatiitin saaneita potilaita tulee melko harvoin.

”Todennäköisesti ihmiset kyllä saavat kasveista reaktioita, mutta ne ovat lieviä punoituksia ja ne menevät muutamissa päivissä itsestään ohi. Eipä siinä välttämättä tarvita lääkäriä”, sanoo Kiiski, joka työskentelee Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä.

Toisaalta usein ihottuman alkuperä on vaikea jäljittää. Todellinen syyllinen ei ehkä koskaan paljastu.

Kiiskin mieleen on jäänyt potilas, joka tuli vastaanotolle polttelevan rakkulaisen ihottuman vuoksi.

Potilas ei omasta mielestään ollut edellispäivinä tehnyt mitään, mikä olisi voinut selittää ihottuman. Lopulta paljastui, että hän oli pari päivää aiemmin puuhastellut puutarhapalstalla. Sieltä löytyi syy oireisiin.

”Kannattaisi pitää hanskoja kädessä tai pestä usein käsiä, kun puuhastelee puutarhassa.”

Fytofotodermatiitti voi jättää kestävän jäljen. Iholle voi kehittyä myöhemmin hyperpigmentaatio eli normaalia ruskeampi alue. Tämä johtuu siitä, että alueelle kertyy ruskeaa väriainetta, melaniinia.

Ruskea läikkä saattaa näkyä iholla kuukausia ihottuman paranemisen jälkeen, joskus jopa vuosia. Todennäköisesti kyseessä on elimistön puolustus: rusketuksen tarkoitus on suojata herkkää ihoa uv-valon haitoilta.

Lääkärit ovat oppineet myös hyödyntämään furanokumariinien valolle herkistävää vaikutusta. Tiettyä furanokumariinia, psoraleenia, hyödyntävät psoriaasista tai hankalasta käsi-ihottumasta kärsivät.

Niin sanotussa Puva-hoidossa psoraleenia annostetaan potilaan iholle kylvyn tai voiteen avulla. Sitten iho altistetaan uv–a-valolle. Lääke tehostaa valohoidon vaikutusta.

Colourbox
Myös mooseksenpalavapensas levittää furanokumariineja.
Myös mooseksenpalavapensas levittää furanokumariineja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!