Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koirien lihavuuden tutkiminen voi auttaa myös ihmistä

Tiede
 
istock
Tutkituista roduista labradorinnoutajilla näyttää olevan suurin geneettinen alttius ylipainoon.
Tutkituista roduista labradorinnoutajilla näyttää olevan suurin geneettinen alttius ylipainoon. Kuva: istock

Koirien ja kissojen lihavuus on lisääntynyt viime vuosina.

Lihavia koiria ja kissoja arvioidaan olevan länsimaissa 25–40 prosenttia. Yhdysvaltalaisista koirista ja -kissoista lihavia on yli puolet.

Suurin syy lihavuuteen löytyy eläimiä ruokkivasta omistajasta, mutta koirilta on löytynyt myös geneettinen alttius lihomiseen.

Muun muassa boksereilla, cockerspanieleilla ja mäyräkoirilla on havaittu geneettinen alttius ylipainoon. Esimerkiksi englanninvinttikoirilta se näyttää puuttuvan.

Brittitutkijat huomasivat, että jopa kolmella neljästä palveluskäytössä olevalla labradorinnoutajalla on pomc-geenin muunnos. Se poistaa nälän tyydytyksen tunteen.

Kaikki geenimuunnosta kantavat koirat eivät ole lihavia, mutta ne kerjäävät ruokaa muita koiria herkemmin.

Mielenkiintoista on, että sama pomc-geenimuunnos löytyy joiltakin ylipainoisilta ihmisiltä.

”Koirat antavat ylivertaisen mallin tutkia ihmisten ylipainoon liittyviä tekijöitä”, sanoo professori Hannes Lohi.

Lohi johtaa koirien geenitutkimusta, jossa koirien genetiikasta etsitään syitä eri sairauksiin. Koirien lihavuuden tutkimus hyödyttää ihmisiä.

Koirien fysiologia, ruokavalio ja elinympäristö ovat lähempänä ihmisen ominaisuuksia kuin rottien, joita yleensä käytetään lihavuuden tutkimuksissa.

Kissojen ja koirien lihavuustutkimus voisi auttaa myös diabeteksen tutkijoita. Koirien ylipainolla on yhteys niiden insuliiniresistenssin vahvistumiseen. Se tarkoittaa haiman tuottaman insuliinin tehon heikentymistä.

Insuliiniresistenssi aiheuttaa koirilla ykköstyypin, mutta ei kakkostyypin diabetesta. Sen sijaan kissoilla ja ihmisillä ympäristötekijät aiheuttavat yleensä kakkostyypin diabeteksen.

Tutkijat eivät tiedä, mikä koiria suojelee kakkostyypin diabetekselta. Vertailemalla kissojen ja koirien fysiologisia muutoksia tutkijat uskovat voivansa avata ihmisten diabeteksen synnyn mekanismeja.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!