Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Peukalon imeminen ja kynsienpureskelu saattaa ehkäistä allergiaa

Molempia paheita harrastavat lapset saavat harvimmin allergisia oireita muun muassa kissoista tai koirista.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Colourbox
Peukalon imeskely tuo suuhun käsissä ja kynsien alla viihtyviä bakteereja, mutta se ei välttämättä ole vain huono juttu, tutkimus vihjaa.
Peukalon imeskely tuo suuhun käsissä ja kynsien alla viihtyviä bakteereja, mutta se ei välttämättä ole vain huono juttu, tutkimus vihjaa. Kuva: Colourbox

Peukkua natustavat tai kynsiä järsivät lapset kärsivät allergioista muita harvemmin, totesivat uusiseelantilaistutkijat. Jos lapsi tekee näitä molempia, riski herkistyä esimerkiksi kissoille, koirille, hevosille, pienenee entisestään.

“Havaintomme tukee teoriaa, jonka mukaan varhainen altistuminen pölylle tai mikrobeille vähentää allergiariskiä”, sanoo professori Malcolm Sears McMasterin yliopistosta tutkimustiedotteessa.

Hän korostaa, ettei kumpikaan tapa – peukalonimeminen tai kynsienpureskelu – ole mitenkään suositeltava, mutta niillä näyttää silti olevan hyödyllinenkin puoli.

Tutkijat pohtivat, voisiko lapsilla yleinen tapa pitää sormea suussa lisätä näiden mikrobialtistusta, ja vaikuttaa siten immuunijärjestelmän kehittymiseen.

He perkasivat asiaa yli tuhannen uusiseelantilaislapsen seurantatutkimuksesta. 31 prosenttia näistä lapsista imi usein peukaloaan tai puri kynsiään.

Allergioita testattiin ihopistokokein 13- ja 32-vuotiaana. Otoksen kaikista lapsista 13-vuotiaina allergiaoireita oli 45 prosentilla, mutta niillä, jotka imeskelivät peukaloaan tai purivat kynsiään, luku oli viisi prosenttia pienempi. Jos lapsi harrasti molempia, allergisten määrä putosi 31 prosenttiin.

Tulos pysyi aikuisuuteen asti, eivätkä lukuihin vaikuttaneet tupakansavulle tai pölypunkeille altistuminen tai koiran tahi kissan omistaminen.

Astmaan tai heinäallergian puhkeamiseen näillä oraalisilla tavoilla ei kuitenkaan ollut yhteyttä, tutkijat huomauttavat.

Tutkimuksen julkaisi Pediatrics.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!