Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun lapsi innostuu säästämään energiaa, vanhemmat tekevät samoin

Yhdysvaltalaistutkijat huomasivat, että lapset ekoteot tarttuvat vanhempiin.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Antti Aimo-Koivisto
“Tiesitkö, että jos telkkarin sammuttaa vain kaukosäätimestä, niin se ei sammu kokonaan ja syö sähköä?”
“Tiesitkö, että jos telkkarin sammuttaa vain kaukosäätimestä, niin se ei sammu kokonaan ja syö sähköä?” Kuva: Antti Aimo-Koivisto

“Tiesitkö, että jos pesee pyykkiä neljässäkympissä kuudenkympin sijaan, menee puolet vähemmän sähköä?”

“Tiesitkö, että suihkun vesihana pitää sulkea siksi aikaa, kun vaahdottaa hiuksia?”

Moni isä ja äiti huomaa äkkiä olevansa pienen energiansäästäjän vanhempi, jos koulussa tai muualla on käsitelty asiaa. Tomera opastus voi hymyilyttää, mutta opeista tulee helposti silti otettua vaarin.

Saman totesivat yhdysvaltalaistutkijat Nature Energy -tiedelehdessä julkaistussa artikkelissaan. Jos lapsi alkaa säästää sähköä, vanhemmatkin tekevät niin.

Oregonin ja Stanfordin yliopistojen tutkijat testasivat tätä kokeilulla, johon osallistui kalifornialaisia partiotyttöjä.

Energiansäästöneuvoja annettiin kahdessa ohjelmassa, joista kumpikin kesti viisi viikkoa. 318 nelos- ja viitosluokkalaista partiolaista arvottiin niistä toiseen tai verrokeiksi. Oppitunteja pidettiin kerran viikossa – paitsi vertailuryhmälle.

Tyttöjen ja heidän vanhempiensa tapoja kartoitettiin sekä ennen ohjelmaa että sen päätteeksi. Kysely toistettiin seitsemän kuukauden päästä uudelleen.

Kävi ilmi, että energiansäästövinkit juurtuivat hyvin. Lapset harrastivat ekotekoja ohjelman päättymisen jälkeenkin. Niin ikään paljastui, että tavat olivat tarttuneet myös heidän vanhempiinsa: hekin säästivät sähköä vielä loppukyselyn aikaan. Esimerkiksi sähkölaitteet napsaistiin säännöllisesti pois päältä yöksi, ja pyykit pyöritettiin puhtaiksi aiempaa kylmemmässä vedessä.

Tulosten mukaan energiansäästö kodeissa petraantui ohjelman ansiosta heti 3–5 prosentilla, loppuseurannassa luku oli 1–3 prosenttia.

Luku voi kuulostaa pieneltä, mutta jos ilmiö olisi maanlaajuinen, energiaa säästyisi merkittävästi, tutkijat korostavat tiedotteessa.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!