Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Keinotekoiset makeutusaineet voivat lisätä ruokahalua

Makeuttajat rukkaavat aivojen energia-antureita, raportoivat australialaistutkijat.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Colourbox
Laihduttajan ei ehkä kannatakaan paeta makeanhimoaan makeutusaineisiin.
Laihduttajan ei ehkä kannatakaan paeta makeanhimoaan makeutusaineisiin. Kuva: Colourbox

Osa laihduttajista on keventänyt kalorikuormaansa vaihtamalla sokerin keinotekoisiin makeutusaineisiin – laihoin tuloksin. Vaa’an lukema ei kutistu vaan ehkä jopa kasvaa.

Jotkin ihmisillä ja eläimillä tehdyt tutkimukset viittaavat siihen, että makeuttajat lisäävät nälkää ja usuttavat syömään enemmän. Nyt Sydneyn yliopiston tutkijat pääsivät jäljille, miksi näin käy. Näyttää siltä, että keinotekoinen makeutusaine säätää ruoan energiapitoisuutta puntaroivan järjestelmän aivoissa uudelleen, he raportoivat Cell Metabolism -julkaisussa.

“Ruokavalio, joka sisälsi keinotekoista makeutusainetta, sukraloosia, sai eläimet syömään enemmän”, kertoo tutkija Greg Neely tiedotteessa.

"Kun tutkimme syytä, huomasimme, että aivojen palkitsemisjärjestelmä kytkee makeuden ravinnon energiasisältöön. Jos tämä oletus ei sitten pädekään, eli makeus ja energiapitoisuus eivät enää täsmää, järjestelmä kalibroituu uudelleen”, hän sanoo.

Tutkimuksessa banaanikärpäset, joille annettiin sukraloosia sisältävää ravintoa viiden päivän ajan, söivät 30 prosenttia verrokkeja enemmän.

Makureseptorien tarkastelu paljasti, että sukraloosikärpäset aistivat tavallisenkin sokerin ruoassa aiempaa makeampana.

“Pitkäkestoinen makeutusaineen käyttö sai aikaan sen, että eläimet kykenivät tunnistamaan paljon pienempiä pitoisuuksia sokeria, söivät sitä enemmän ja reagoivat siihen fysiologisesti paljon voimakkaammin”, Neely kommentoi Scientific American -lehdelle.

Ilmiö on tutkijoiden mukaan samankaltainen, kuin mitä tapahtuu paastotessa tai nälkiintyessä: aivot pyrkivät turvaamaan elimistön energiansaannin tekemällä sokerista entistä maistuvampaa.

“Hermosolureitti, jonka paikansimme, saa ravitsevan ruoan maistumaan paremmalta, kun kärsit nälkää”, hän tarkensi tutkimustiedotteessa.

Varmistaakseen, että keinotekoiset makeutusaineet lisäävät myös nisäkkäiden syömistä, kokeet toistettiin hiirillä professori Herbert Herzogin laboratoriossa. Viikko sukraloosiruokavaliolla kasvatti hiirten popsimia annoksia jopa puolella, ja asiaan kietoutui sama hermosolujärjestelmä kuin banaanikärpäsilläkin.

Käykö samoin ihmisillä, jää tutkittavaksi.

”Tulokset tukevat ajatusta, etteivät sokerittomat tuotteet ole ihan sellaisia kuin oletimme. Keinotekoiset makeutusaineet voivat muuttaa sitä, miten eläimet aistivat makeaa ja edistää energian hamuamista”, professori Herzog totesi tiedotteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!