Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jupiteria kiertävä Juno-luotain lähetti ensimmäisen kuvan jättiplaneetasta

Luotain kiitää lähimmillään vain 4 100 kilometrin päässä Jupiterin kaasupilvistä.

Tiede
 
nasa
Jupiterin kuista erottuu kuvassa pistemäisinä vasemmalla Io, oikealla ylhäällä Europa ja oikealla alhaalla Ganymedes.
Jupiterin kuista erottuu kuvassa pistemäisinä vasemmalla Io, oikealla ylhäällä Europa ja oikealla alhaalla Ganymedes. Kuva: nasa

Jupiteria kiertävä Juno-luotain on lähettänyt ensimmäisen kuvan Jupiterin ympäristöstä. Kuvassa näkyy vasemmalla jättiplaneetta Jupiter ja pisteinä kolme Jupiterin neljästä isosta kuusta.

Junon kamera JunoCam kytkettiin päälle 10. heinäkuuta eli kuusi päivää sen jälkeen, kun Juno asettui kiertämään Jupiteria hyvin soikealla radalla.

Kuvassa Juno on 4,3 miljoonan kilometrin päässä Jupiterista soikealla radallaan. Juno kiertää yhden kierroksen Jupiterin ympäri 53,5 päivässä. Tarkkoja lähikuvia Jupiterista alkaa tulla vasta ensikierroksen jälkeen 27. elokuuta.

Lähimmillään Juno käy vain 4 100 kilometrin päässä Jupiterin ylimmissä pilvistä.

Kuva näyttää viittaavan siihen, että Junon laitteet ovat kestäneet Jupiterin magneettikentän rajua säteilyä. Tutkimuslaitteet ovat suojassa titaanikuoren alla.

”Odotamme kovasti ensimmäisiä valokuvia Jupiterin napaseuduilta”, sanoo Nasan tiedotteessa Scott Bolton lennonjohdosta.

Junon kamera JunoCam on suunniteltu ottamaan kuvia Jupiterin kaasukerroksista ja navoilta. Jupiterin napaseutuja ei ole aiemmilla lennoilla juurikaan tutkittu. Yhtä suuri syy kameralle on, että lento saa JunoCamin kuvien avulla julkisuutta.

Juno kiertää Jupiterin 37 kertaa 20 kuukauden aikana. Sen päätehtävä on tutkia Jupiterin revontulia ja magneettikenttää ja selvittää, onko Jupiterilla kova kivinen ydin kaasuvaipan alla.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!