Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maan otsonikerrosta pitää suojella koko vuosisata, sanoo otsonivahti

Ylitarkastaja Tapio Reinikainen seuraa otsonisopimuksen noudattamista – ja ehtii välillä vaikka hoitaa vessat miljoonalle pyhiinvaeltajalle.

Tiede
 
Ville-Veikko Kaakinen / HS
”Pariisin ilmastosopimuksen toteutuksessa voisi ottaa oppia Montrealin pöytäkirjasta vuodelta 1987”, sanoo Suomen ympäristökeskuksen ylitarkastaja Tapio Reinikainen
”Pariisin ilmastosopimuksen toteutuksessa voisi ottaa oppia Montrealin pöytäkirjasta vuodelta 1987”, sanoo Suomen ympäristökeskuksen ylitarkastaja Tapio Reinikainen Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HS
Kuka?

Luonto-Liitto jaTieto-Finlandia

 Tapio Reinikainen, 56, on Suomen edustaja Montrealin pöytäkirjan neuvotteluissa. Hän vastaa viranomaisena EU:n otsoniasetuksista.

 Koulutukseltaan alun perin limnologi eli järvien ja Itämeren tutkija. Kotoisin Karkkilasta.

 Asunut yli kuusi vuotta Afrikassa ja Aasiassa eri kehitysyhteistyön hankkeissa.

 Hankki nuorena neuvottelutaitoja Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtajana ja Luonto-Liiton pääsihteerinä.

 Sai yhtenä tekijänä Tieto–Finlandian 1993 kirjasta Ympäristön tila Suomessa.

 Rannikkojääkäri. Osallistui nuorena yhdeksän kertaa erätaidon SM-kisoihin.

 Perusti nuorena ystäviensä kanssa sukellusfirman. Sukelluksesta tuli harrastus. Harrastaa myös retkeilyä, veneilyä ja laulaa kuorossa.

Otsoniaukko Etelämantereen yllä on alkanut umpeutua. Näin kielivät tuoreet mittaukset. Aukko löytyi vuonna 1985, ja ihmiskunta alkoi paikkailla sitä 1987.

Ihminen aiheutti otsonikadon, mutta myös korjaa sen. Se onnistuu Montrealin pöytäkirjan avulla. Se on maailman tehokkain sopimus, sanotaan.

Kanadassa 62 maata ja silloinen EU:n edeltäjä EEC sopivat aineista, jotka korvaavat freonit ja halonit. Aineet olivat tuhota ilmakehän otsonikerroksen, joka suojaa elämää uv-säteilyltä. Sopimuksen vahvisti 197 valtiota.

Sopimus täyttää pian 30 vuotta.

Hurraa! Vaara ohi?

”Otsonikerroksen suojelun on jatkuttava koko vuosisata”, jyrähtää ylitarkastaja Tapio Reinikainen Suomen ympäristökeskuksesta Sykestä.

Otsonikerros palautuu Reinikaisen mukaan 1960-luvun tasolle vasta 2060-luvulla.

”Sopimuksen avulla on vältetty miljoonia ihosyöpiä, turvattu maailman viljasatoja ja merten planktonin tuotantoa.”

Freonien ja halonien käyttö korvattiin Montrealin jälkeen esimerkiksi lämpöpumpuissa, sammutuslaitteissa, jääkaapeissa, aerosoleissa, vaahtomuoveissa ja elektroniikassa.

Tilalle tulivat f-kaasut eli fluoratut hiilivedyt. Mutta niistä paljastui uusi ongelma. Ne eivät tuhoa otsonikerrosta, mutta ovat ”superilmastokaasuja”.

”F-kaasujen valmistus ja käyttö kasvavat nyt jyrkästi. Kun kasvua syntyy vuosittain kasvun päälle, voivat f-kaasut muodostaa 2050-luvulla jopa neljäsosan kasvihuonekaasujen lämmittävästä vaikutuksesta.”

Niinpä f-kaasuille ja niitä käyttäville laitteille on löydetty korvaavia aineita ja tekniikoita.

Uudet korvaavat aineet ovat luonnollisia kylmäaineita, kuten ammoniakkia, hiilivetyjä tai vetyfluoriolefiineja. Ne lämmittävät ilmakehää vähän. Otsonia ne eivät tuhoa.

pitkän linjan ympäristöasiantuntija Reinikainen kokoustaa tällä hetkellä Wienissä. YK:n Montrealin pöytäkirjan osapuolikokous jatkaa siellä ilmakehän suojelua. Montrealin pöytäkirjan peruspilari ovat sen vahvat tieteelliset ja tekniset asiantuntijapaneelit. Reinikaisen tehtävä on seurata niitä.

Moni kehittyvä maa vasta siirtyy f-kaasuihin.

”Voisimme tehdä nyt ison loikan. Siirtyisimme heti korvaaviin aineisiin. Ilmasto hyötyisi valtavasti ja saisimme säästöjä.”

”Kuumien maiden keskiluokka tarvitsee viilennystä kouluissa ja työpaikoilla. Näillä mailla on huolia siitä, miten turvallisia uudet aineet ja tekniikat ovat.”

”Ympäristön vahva säätely voi lisätä myös innovointia”, pohtii Reinikainen ja antaa esimerkin:

Kun neuvotteluissa tuodaan esiin uusia aineita ja tekniikoita, kasvaa niihin liittyvien patenttien määrä rajusti.

Montrealin pöytäkirja ohjaa tätä muutosta rahastojen avulla. Kyse ei ole pikkurahasta. Tähän mennessä on käytetty 3,5 miljardia dollaria. Suomessa kehitetyt puhtaat tekniikat voisivat saada siitä osansa.

Biologian, kemian ja fysiikan lisäksi Reinikaisen on pitänyt uran aikana osata neuvotella ja tuntea teollisuuspolitiikkaa. Ympäristötaloutta ja -johtamista hän opiskeli aikoinaan kauppakorkeassa.

Reinikainen on laskujensa mukaan ehtinyt olla Suomen ympäristöhallinnon eri ammateissa yhdeksän eri kertaa.

Työura alkoi 1980-luvulla Vesihallituksen nuorena harjoittelijana Turun seudulla. Nuori limnologi piti sitä unelmatyönä.

Uran oudoin kokemus sattui hiljattain Nepalissa. Dharanin kaupunki järjesti hindujen jättimäinen festivaalin, Kumbh Melan.

Reinikainen oli järjestämässä sanitaatiota miljoonalle pyhiinvaeltajalle – miljoonalle.

”Kolme viikkoa ennen festivaalia tarkastimme, olivatko vessamme ja jäte- ja vesihuolto valmiina juhlaan.”

Eivät olleet. Reinikainen varoitti varoitti kolerasta ja kulkutaudeista. Alueen hallintojohtaja oli onneksi Reinikaisen saunakaveri. Hän määräsi heti Reinikaisen käyttöön 200 sotilasta lapioineen ja kuokkineen.

”Tilasin vessoihin kilometrin bambua. Kun alueen piirrokset valmistuivat, bambua tilattiin toinen kilometri lisää.”

Sotilaat kaivoivat vessat ja jätehuolto järjestyi. Yksi hindujen viidestä isosta gurusta, Jagad, siunasi kiitokseksi Reinikaisen ja koko hankkeen.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!