Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Zikaepidemia päättynee kolmessa vuodessa – syynä immuniteetin kehittyminen

Uutta joukkotartuntaa ei todennäköisesti puhkea ainakaan vuosikymmeneen, arvioi brittianalyysi.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Science Photo Library
Zikavirusta levittää keltakuumehyttynen Latinalaisessa Amerikassa. Myös tiikerihyttynen on osoittautunut kokeissa kykeneväksi levittämään virusta.
Zikavirusta levittää keltakuumehyttynen Latinalaisessa Amerikassa. Myös tiikerihyttynen on osoittautunut kokeissa kykeneväksi levittämään virusta. Kuva: Science Photo Library

Huono uutinen: Latinalaisessa Amerikassa jylläävää zikaepidemiaa ei saada nykykonstein kuriin.

Hyvä uutinen: se sammuu itsekseen kolmessa vuodessa.

Näin päättelevät brittitutkijat tuoreessa Science-lehdessä.

Professori Neil Ferguson Lontoon Imperial Collegesta keräsi kollegoineen kaikki saatavilla olevat tiedot zikan liikkeistä Latinalaisessa Amerikassa.

He rakensivat niiden ja muiden samankaltaisten virusten leviämistietojen perusteella matemaattisen mallin, joka ennustaa niin nykyisen epidemian etenemistä kuin tulevia zikatartuntojakin.

Mallin mukaan meneillään oleva epidemia päättyy 2–3 vuodessa. Syynä on laumaimmuniteetti.

”Virus ei pysty sairastuttamaan samaa ihmistä kahteen kertaan. Epidemia sammuu, kun väestössä ei ole jäljellä tarpeeksi ihmisiä, jotka ylläpitäisivät sitä”, Ferguson selittää tiedotteessa.

Analyysin mukaan uutta laajaa zikaepidemiaa ei synny uudestaan ainakaan kymmeneen vuoteen – eli ennen, kuin on aivan uusi sukupolvi, joka ei ole altistunut zikavirukselle.

Zikavirusta levittää keltakuumehyttynen Aedes aegypti. Sitä on yritetty hävittää epidemia-alueilta, mutta laihoin tuloksin.

“Virus on hyvin samanlainen kuin dengue, ja sitä tartuttaa sama hyttynen. Sen pysäyttäminen on osoittautunut äärimmäisen hankalaksi”, Ferguson sanoo.

Fergusonin mukaan viruksen jarruttaminen saattaa jopa pidentää nykyisen epidemian kestoa.

”Tartuntojen hillitseminen tarkoittaa sitä, että kestää kauemmin, ennen kuin väestö saavuttaa laumaimmuniteetin. Myös uusien epidemioiden väli voi lyhentyä”, hän sanoo.

Toisaalta nykyisen epidemian kuihtuminen voi nurinkurisesti hidastaa rokotteen kehittämistä.

”Jos ennusteemme ovat oikeassa, tartunnat vähentyvät huomattavasti viimeistään ensi vuoden loppuun mennessä. Tämä tarkoittaa sitä, että siihen mennessä kun meillä olisi rokote valmiina testattavaksi, zikaa ei olekaan enää tarpeeksi tarpeeksi sen tehon osoittamiseen väestössä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!