Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi kääpiöplaneetta RR245 löytyi Neptunuksen takaa

Kohde oli löytöhetkellä ainakin kaksi kertaa niin kaukana Maasta kuin Neptunus on. Auringosta RR245 on 120 kertaa kauempana kuin Maa.

Tiede
 
ossos team
Kääpiöplaneetta on kuvassa punaisen viivan päässä. Sen läpimitta on noin 700 kilometriä. RR245 on etäisen ja jäisen Kuiperin vyöhykkeen 18:nneksi kirkkain kohde.
Kääpiöplaneetta on kuvassa punaisen viivan päässä. Sen läpimitta on noin 700 kilometriä. RR245 on etäisen ja jäisen Kuiperin vyöhykkeen 18:nneksi kirkkain kohde. Kuva: ossos team

Planeetta Neptunuksen takaa on löytynyt uusi kääpiöplaneetta. Sen läpimitta on noin 700 kilometriä.

Sen kiertorata Auringon ympäri on hyvin soikea. Laskujen mukaan se on 18:nneksi suurin jäisen Kuiperin vyöhykkeen kohde.

Kääpiöplaneetta on toistaiseksi saanut työnimen RR245. Se löytyi kanadalais-ranskalaisella teleskoopilla Maunakealla Hawaijilla.

”Suurin osa näistä jäisistä maailmoista on uskomattoman pieniä ja näkyvät heikosti. Siksi on kiinnostavaa löytää kirkas kohde, jota on helppo tutkia”, sanoo Brett Gladman Kanadan planetaariastronomian keskuksesta tiedotteessa.

Kuiperin vyöhykkeeltä arvioidaan löytyvän ainakin jopa 200 kääpiöplaneettaa. Yksi määritelmä kääpiöplaneetalle on, että sen painovoima on riittävän suuri ollakseen pyöreä.

RR245:n huomasi ensi kertaa helmikuussa 2016 tähtitieteilijä John Kavelaars ns. Ossos-hankkeessa, joka tutkii aurinkokuntamme ulkoreunoja.

Kohde oli löytöhetkellä ainakin kaksi kertaa niin kaukana Maasta kuin Neptunus on, ja 120 kertaa kauempana Auringosta kuin Maa on.

Valtaosa kääpiöplaneetoista on muinoin tuhoutunut tai lentänyt ulos aurinkokunnasta, kun isot kaasujätit asettuivat nykyisille paikoilleen.

RR245 on yksi harvoista isoista, jotka selvisivät nykypäivään kuten Pluto ja Eris, suurimmat tunnetut kääpiöplaneetat.

RR245 kiertää Aurinkoa osana kymmeniätuhansia paljon pienempiä kohteita, joista suurinta osaa ei voi nykyisin välinein erottaa.

Kääpiöplaneetan geologia voi muodostua hyvin erilaisista jäätyneistä aineista, kuten Pluton ohilento todisti viime vuonna. New Horizons -luotain kuvasi Plutosta hyvin erilaisia pinnanmuotoja.

RR245 rata on kiertänyt hyvin soikealla radalla ainakin sata miljoonaa vuotta. Nyt RR245 kulkee radallaan kauemmas Auringosta ja Maasta. Lähimpänä Aurinkoa se on vuonna 2096, noin 34 kertaa Maan ja Auringon etäisyyden päässä.

Tutkijat eivät vielä tiedä tarkkaan RR245:n kiertorataa. Kun tarkka rata on laskettu, saa RR245 oikean nimen. Nimestä päättää Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni IAU löytäjien suositusten pohjalta.

Vasta viisi kääpiöplaneettaa on nimetty. Ne ovat Pluto, Eris, Haumea, Makemake, ja Ceres asteroidivyöhykkeeltä. Nimeämättömiä on jo paljon, kuten RR245.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!