Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi paluumatka tuntuu lyhyemmältä kuin menomatka? Tutkijat pääsivät jyvälle ilmiöstä

Odotuksemme muokkaavat kokemustamme siitä, miten paljon aikaa on kulunut.

Tiede
 
Colourbox
Kokemus kuluneesta ajasta on puoliksi mielikuvituksen tuotetta.
Kokemus kuluneesta ajasta on puoliksi mielikuvituksen tuotetta. Kuva: Colourbox

Matka vieraaseen määränpäähän tuntuu usein kestävän, mutta paluumatka sujuu jo joutuisammin. Brittitutkijat löysivät ilmiölle hiljattain yhden mahdollisen selityksen: aiempi kokemus voi sotkea ajantajua.

Scientific Reports -tiedelehden julkaisemassa tutkimuksessa Birminghamin yliopiston tutkijat pyysivät koehenkilöitä seuraamaan joko säännöllisesti toistuvia piippauksia tai valonvälähdyksiä.

Ääni- ja valomerkit toistuivat aluksi tasaisin väliajoin. Sitten väliin päästettiin virheitä, joissa piippaus tai välähdys tuli etuajassa tai myöhässä.

Kun koehenkilöitä pyydettiin arvioimaan näiden virheellisten signaalien ajoitusta, he arvioivat poikkeaman pienemmäksi kuin mitä se tosiasiassa oli. Ihmisten arviot osuivat suunnilleen odotetun ja toteutuneen ajoituksen puoliväliin.

Kokemukset olivat tavallaan puoliksi aistitun todellisuuden ja puoliksi omien odotusten tuotetta.

Tutkimusta tehnyt, nyttemmin Sussexin yliopistossa aloittanut tohtori Darren Rhodes selittää, että hyödynnämme maailmasta kerryttämäämme tietoa sen ennustamiseen, milloin jotain on tapahtuakseen.

”Jos ennusteemme on vähän pielessä, hahmotamme maailman jostain odotusten ja todellisuuden välimaastosta. Kuulemme, näemme ja tunnemme sen, mitä ajattelemme, että meidän pitäisi kokea, emme sitä, mitä ulkomaailmassa todella tapahtuu”, Rhodes kertoo tiedotteessa.

Hänen kollegansa tohtori Max Di Luca havainnollistaa ilmiötä musiikkiesimerkin avulla.

”Kuvittele, että huono muusikki soittaa cover-versiota lempikappaleestasi. Tiedät, mitä nuotteja odottaa ja milloin. Vaikka esitys on huono, odotuksesi vaimentavat kokemusta ja laulu kuulostaa suhteessa paremmalta”, hän selittää.

Jos huonosti soitettua kappaletta sen sijaan ei ole koskaan kuullut, jokainen väärin ajoitettu nuotti kuuluisi ilmiselvästi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!