Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puunpoltto tappaa maailmassa enemmän kuin ydinvoimaloissa sattuneet onnettomuudet

Energian polttamisesta syntyviä pienhiukkasia ei osata pelätä samaan tapaan kuin ydinonnettomuuksia, vaikka ne aiheuttavat kuolemia koko ajan, sanoo professori Sanna Syri Sfääri-ohjelmassa.

Tiede
 
Sfääri – tieteen ohituskaista – osa 14
Sfääri – tieteen ohituskaista – osa 14
Sfäärin neljännessätoista osassa keskustellaan ydinvoimasta ja touretten-syndroomasta. Asiasta keskustelemassa psykiatrian dosentti Sami Leppämäki. Mukana myös energiatekniikan ja -talouden professori Sanna Syri.

Viime aikoina uutisissa on riemuittu Etelämantereen otsoniaukon kuroutumisesta. Sfäärissä Ivan Puopolon vieraana käy Aalto-yliopiston energiatekniikan ja -talouden professori Sanna Syri, joka muistuttaa, että ilmastonmuutoksen kannalta otsonikerroksen paksuuntumisesta ei ole tavattomasti hyötyä.

Ilmastoa lämmittäviä päästöjä ei ole onnistuttu suitsimaan yhtä tehokkaasti kuin otsonikerrosta syöviä freonipäästöjä.

”Meillä on se ongelma, että maailma on erittäin riippuvainen fossiilisten polttoaineiden käytöstä, maailman energian tarve on kasvamassa koko ajan ja näyttää siltä, että päästötkin ovat vain kasvamassa”, Syri latelee.

Koko maapallon liikenteeseen, sähköön, teollisuuteen ja lämmitykseen käyttämästä energiasta yli 80 prosenttia on peräisin fossiilisista polttoaineista. Loput on pääasiassa kehittyvien maiden perinteistä puunpolttoa.

Ydinvoimaa ehdotetaan usein tehokkaimmaksi tavaksi korvata fossiilisia polttoaineita. Syri pohtii vaihtoehtoa hiilidioksidipäästöjen, jätteen loppusijoituksen ja mahdollisten ydinonnettomuuksien kannalta.

Tšernobylin onnettomuutta hän ei pidä kovin todennäköisenä enää nykypäivänä.

”On arvioitu, että Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus tulee aiheuttamaan maailmassa noin 4 000 kuolemantapausta”, hän kertoo.

Fukushiman onnettomuus tulee seuraavan sadan vuoden aikana aiheuttamaan tuhatkunta kuolemaa. Sen sijaan polttamalla tuotettu energia tuottaa ilmaan pienhiukkasia, joista aiheutuu pelkästään Euroopassa noin 400 000 kuolemantapausta joka vuosi.

”Me suomalaiset olemme aiheuttamassa itsellemme terveysriskejä sillä, että me käytetään niin paljon puuta pienpoltossa. Se on yksi tärkeä pienhiukkasten lähde, ja liikenne on sitten toinen keskeinen”, Syri toteaa.

Sfääri jää kesätauolle ja palaa uusin jaksoin heinäkuun lopulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!